Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
30. března 2023 10:28
Čas čtení 1:52

Příspěvek na bydlení 2023: Kalkulačka ti ukáže, kolik můžeš dostat od státu

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Příspěvek na bydlení 2023: Kalkulačka ti ukáže, kolik můžeš dostat od státu
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

Řada domácností se potýká s problémy, kdy sotva dokáže zaplatit nájemné či hypotéku. Jsi mezi nimi i ty? Přinášíme ti návod, jaké jsou podmínky pro získání příspěvku na bydlení a jak si o něj zažádat. Orientační částku ti pak pomůže vypočítat kalkulačka.

Příspěvek na bydlení pomáhá pokrýt náklady na bydlení lidem, kteří se potýkají s nízkými příjmy. A je jedno, zda jde o jednotlivce nebo rodinu. Sociální dávka se, obzvlášť v době inflace a s ní souvisejících vysokých cen za pronájem a energie, může hodit. Ověř si, zda na ni máš nárok a jakou částku můžeš od státu dostat. 

Jaké jsou podmínky?

Jak uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí, může jej dostat jak vlastník nemovitosti, tak i nájemník. Pokud bydlí žadatel v nájemním bytě, výši nájmu musí potvrdit pronajímatel, stačí i výpis z účtu. Podmínkou je ale trvalý pobyt. Na příspěvek jinak může žádat jen jeden člen domácnosti. Zda dosáhneš na příspěvek, rozhoduje výpočet nároku. Ten počítá s příjmy všech osob, které v domácnosti žijí. Při výpočtu se přitom musí splnit dvě podmínky.

Tou první je, že výdaje na bydlení musí přesáhnout 30 procent čistého příjmu všech členů domácnosti. Tou druhou, ale komplikovanější podmínkou pro výpočet je, že do výsledné výše dávky zásadně zasahuje takzvaný „normativ“, tedy státem stanovený strop nákladů na bydlení. Tento normativ musí být též vyšší než 30 procent celkových čistých příjmů.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Normativ se liší například podle počtu lidí v domácnosti, podle velikosti města či obce nebo podle druhu bydlení, zda domácnost vlastní nemovitost nebo platí nájem. Do normativu se počítají také náklady na paliva.  

Máš na sociální dávku nárok? A případně kolik? Ověř si to v kalkulačce od MPSV, která umí započítat i normativy a vypočítat odhadovanou výši podpory.

Kalkulačka na příspěvek na bydlení

Jak podat žádost?

Dobrou zprávou je, že MPSV již umožňuje vyplnit formulář a podat žádost elektronicky. „Zašlete nám žádost prostřednictvím IDENTITY OBČANA. Vyberte si hned z několika nástrojů, jako je Bankovní identita, eObčanka, NIA ID nebo třeba mobilní klíč eGovernmentu,“ píše resort v návodu na příspěvek na bydlení. 

Další možností, jak podat žádost o příspěvek na bydlení, je zajít osobně na pobočku ÚP ČR nebo na její podatelnu podle místa trvalého pobytu. Případně můžeš žádost poslat poštou nebo prostřednictvím e-mailu (s podepsaným zaručeným elektronickým podpisem) či datové schránky. 

O příspěvek se žádá na úřadu práce. Je třeba vyplnit formulář Žádost o příspěvek na bydlení a Doklad o výši nákladů na bydlení. Překládají se následující dokumenty:

  • Doklad o výši čtvrtletního příjmu všech společně posuzovaných osob,
  • doklad o výši nákladů na bydlení,
  • prohlášení osob, které užívají byt společně s žadatelem, ale společně s ním neuhrazují náklady,
  • potvrzení o nezaopatřenosti u osob starších 15 let,
  • nájemní smlouva nebo doklad o vlastnictví k nemovitosti,
  • potvrzení úhrad nájemného a energií,
  • poslední vyúčtování zálohově hrazených služeb.

Všechny formuláře dostaneš buď přímo na pracovištích ÚP, nebo si je můžeš stáhnout na webových stránkách MPSV v sekci Formuláře.

Pokud úřad sociální dávku schválí, vyplácí se každý měsíc a vyplácí se vždy do konce dalšího měsíce, na který má žadatel nárok. Za březen bude tedy dávka vyplacena maximálně do konce dubna.

Domů
Sdílet
Diskuse