Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
2. dubna 2023 17:24
Čas čtení 1:16

Ind se jako první na světě nakazil houbovou infekcí rostlin. Vědci řekli, zda hrozí rozšíření i na další lidi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ind se jako první na světě nakazil houbovou infekcí rostlin. Vědci řekli, zda hrozí rozšíření i na další lidi
Zdroj: Wikimedia Commons/Marie-Lan Nguyen/CC-BY 2.5/volně k užití

Mykolog se nakazil houbou Chondrostereum purpureum, tedy stejnou houbou, která způsobuje stříbřitost listů rostlin.

Jednašedesátiletý muž z Indie se stal prvním člověkem na světě, který se nakazil houbovou infekcí rostlin. Infekce odborníky znepokojila. Vědci ale veřejnost uklidňují, že pandemie jako v případě populárního seriálu The Last Of Us nehrozí. Efektivní přenos z člověka na člověka totiž dosud není potvrzen. Dokument o případu se objevil ve vědecké databázi Science Direct. 

Muž se vyléčil, nákaza vědce překvapila

Nejmenovaný mykolog se podle serveru The Telegraph dostavil do nemocnice ve východoindickém městě Kalkata poté, co se tři měsíce potýkal s chraplavým hlasem, kašlem, únavou a potížemi s polykáním. Vyšetření ukázala, že muž má v krku paratracheální absces (vedle průdušnice). Lékaři odeslali vzorky hnisu na testy, které odhalily infekci pevníkem nachovým (Chondrostereum purpureum), houbou, která způsobuje hnilobu projevující se stříbřitostí listů rostlin.

Předpokládá se, že muž přišel do kontaktu s houbou při provádění výzkumu v rámci svého zaměstnání, při kterém přicházel dlouhodobě do styku s rozkládajícími se rostlinami a houbami. Muž dostával dva měsíce antimykotika a plně se zotavil. Infekce ovšem odborníky znepokojila, protože dosud nepředpokládali, že by spory hub v rostlinách mohly nakazit člověka. 

20. února 2023 16:00 Čas čtení 4:21 Český mykolog: Zombie apokalypsu jako v The Last of Us teoreticky vyloučit nelze, dřív nás ale zabije meteorit nebo třetí světová Český mykolog: Zombie apokalypsu jako v The Last of Us teoreticky vyloučit nelze, dřív nás ale zabije meteorit nebo třetí světová

Toto téma aktuálně řeší i široká veřejnost v souvislosti s populárním seriálem The Last Of Us, v němž infekce u lidí propukala z parazitních hub Cordyceps, které měnily mysl i chování hostitele. Cordyceps skutečně existuje, nachází se třeba v Nepálu, Číně, Japonsku či Thajsku. Ve skutečném životě ale napadá mravence, dělá z nich v podstatě zombie. 

Vědci ale uklidňují, že se nic podobného v případě pevníku stát nemůže. Podle prezidenta organizace One Health Trust Ramanana Laxminarayana neexistuje efektivní přenos z člověka na člověka. 

Přesto existují miliony houbových infekcí, vědci jich dosud identifikovali asi patnáct tisíc. Jen hrstka z nich dokáže v současné době přežívat v lidském těle, třeba kryptokokus nebo kropidlák zakouřený. Mohou způsobit příznaky podobné zápalu plic. Houbové infekce by mohly v budoucnu představovat pro člověka větší riziko kvůli tomu, že budou stále odolnější vůči léčivům a rostoucím teplotám, které způsobuje změna klimatu.

Domů
Sdílet
Diskuse