Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
6. dubna 2023 15:04
Čas čtení 1:37

Dohodáři na dovolené? Podívej se, jaké další změny v zákoníku práce schválila vláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dohodáři na dovolené? Podívej se, jaké další změny v zákoníku práce schválila vláda
Zdroj: Úřad vlády ČR

Novelu zákoníku práce schválila vláda, nyní míří do Poslanecké sněmovny.

Vláda ve středu schválila novelu zákoníku práce, kterou předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Mezi její hlavní změny patří zakotvení práce na dálku. Novinkou je i možnost poskytnout zaměstnancům na home office náhrady nejběžnějších nákladů formou paušálu. Takzvaným „dohodářům“ přináší novela větší předvídatelnost práce a právo na dovolenou. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva. Novela nyní míří do sněmovny. 

Nová pravidla pro home office a dovolená pro „dohodáře“

„Práce na dálku je stále oblíbenější, proto na tento trend reagujeme a blíže upravujeme podmínky, aby byly předvídatelné. Dohoda o home office bude muset být sjednána písemně a pamatujeme také na možnost poskytovat paušální náhradu nejběžnějších nákladů zaměstnanců při práci na dálku,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

6. dubna 2023 9:36 Čas čtení 0:40 Česko se nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému zákonu, který diskriminuje LGBTQI+ osoby. Takto reagoval ministr Lipavský Česko se nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému zákonu, který diskriminuje LGBTQI+ osoby. Takto reagoval ministr Lipavský

Paušál za každou hodinu odpracovanou z domova bude dobrovolný, závislý na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Firmy mohou případně setrvat u současné praxe, tedy poskytování prokázaných výdajů.

Výrazně zasáhnou zákonné úpravy i takzvané „dohodáře“. Tedy ty, kteří mají se zaměstnavatelem podepsanou dohodu o provedení práce (DPP) nebo o provedení činnosti (DPČ). Zaměstnavatelé nově budou muset těmto zaměstnancům rozvrhovat pracovní dobu, a to nejméně tři dny předem, pokud se nedomluví jinak. Další důležitou novinkou je pak nárok na dovolenou, který lidem na DPČ nebo DPP bude náležet. „Toto právo jim vznikne ze zákona automaticky při splnění příslušných podmínek. Ty jsou podobné, jako je tomu v případě pracovního poměru,“ uvedl ministr.

Práce na dohodu se nejčastěji používá u přivýdělků, brigád nebo zkrácených úvazků. Je to sice pořád zaměstnání, ale oproti klasickému pracovnímu poměru jsou tu podstatné rozdíly.

Mezi výhody dohod patří například pružnost, snadná administrativa, úlevy na daních a odvodech, volnější pravidla týkající se pracovní doby. Na druhou stranu nemají lidé pracující na dohodu automatický nárok na dovolenou, na cestovní náhrady, na příplatky za práci přesčas nebo na odstupné ze zdravotních či organizačních důvodů.

Záměrem nově stanovených pravidel pro home office je podle Jurečky to, aby zejména rodiče malých dětí a pečující o své blízké nebo těhotné ženy měli co nejlepší oporu v zákoně a dobré podmínky pro skloubení rodinného života s prací. Pokud požádají o práci z domova nebo na zkrácený úvazek, zaměstnavatel je nově povinen písemně odůvodnit případné nevyhovění takové žádosti.

Domů
Sdílet
Diskuse