Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
6. dubna 2023 20:05
Čas čtení 1:21

Konec devátých tříd? K návrhu se nyní vyjádřil ministr školství

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec devátých tříd? K návrhu se nyní vyjádřil ministr školství
Zdroj: TASR - Ján Krošlák

S návrhem na zrušení devátých tříd přišla poslankyně Renáta Zajíčková (ODS).

Ministerstvo školství se nebrání diskusi o zrušení devátých tříd základních škol, které by chtěla prosadit poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) není ale zkrácení druhého stupně v tomto volebním období reálné. ČTK to ve čtvrtek řekla mluvčí resortu Aneta Lednová.

Devátý ročník je čekání na střední školu, myslí si poslankyně

„Předtím, než by se k něčemu takovému přistoupilo, je podle pana ministra Balaše potřeba tuto otázku důkladně analyzovat, včetně toho, jaké přínosy, ale i náklady by tato změna znamenala. Určitě je tedy nutná detailní diskuse s odbornou veřejností. A pokud se dojde ke shodě, že je tato změna prospěšná a že to našemu vzdělávacímu systému prospěje, je nutné vysvětlit také laické veřejnosti, v čem tato prospěšnost spočívá. Diskusi o tomto tématu se tedy MŠMT nebrání,“ vysvětlila Lednová.

Na názor odborníků z praxe, politiků, ale i samotných deváťáků se ptal nedávno i Refresher. Videoreportáž z terénu najdeš tady.

Anketa:
Souhlasíš se zrušením devátých tříd?
Ano, přijde mi to jako dobrý nápad.
V žádném případě, devítku nám neberte!
Ano, přijde mi to jako dobrý nápad.
29 %
V žádném případě, devítku nám neberte!
71 %

Návrh je součástí balíčku reformních opatření pro mateřské, základní a střední školy, se kterým přišla poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Podle ní se řada odborníků, rodičů, a dokonce i žáků shoduje na tom, že devátý ročník se postupně stal pouze čekáním na střední školu. Povinnou docházku by místo toho nahradil rok navíc na střední škole. 

Zkrácení ZŠ na osm let by podle Zajíčkové mimo jiné uvolnilo kapacity školních budov pro vytvoření přípravných tříd. Mateřské školy by tak byly vyhrazené pouze pro děti od tří do šesti let. Nyní jsou v nich i děti s odkladem školní docházky. Ten má v ČR každé páté dítě a jejich počet podle České školní inspekce roste.

Proti zrušení devátých tříd jsou ale některé školské asociace. Nesouhlas vyjádřil třeba Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací ČR CZESHA zastupující mimo jiné Asociaci ředitelů ZŠ, Asociace středních průmyslových škol a Sdružení učňovských zařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse