Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
19. března 2023 6:00
Čas čtení 1:37

Měly by se zrušit deváté třídy základních škol? (Videoreportáž)

Kategorie:
Reportáže
Uložit Uložené

Koaliční poslanci nedávno přišli s návrhem reformy školství, v rámci které by se mohly zrušit deváté třídy základních škol. Vyrazili jsme se zeptat odborníků z praxe, politiků, ale i samotných deváťáků, co si o návrhu myslí.

Nový návrh, který by po téměř třiceti letech výrazně změnil podobu českého vzdělávacího systému, počítá s tím, že by se zvýšil počet povinných studijních let ze současných devíti na jedenáct. 

Podle nového modelu by tak měly děti strávit rok v mateřské školce, osm let na základní škole a dva roky na střední. Tam by ale podle jedné z navrhovatelek Renáty Zajíčkové (ODS) šlo o dvouleté obory, které by byly sice specializované, ale stále by zahrnovaly i všeobecné vzdělávání. 

„Výhodou by bylo, ze by se zamezilo odchodu dětí ze sociálně znevýhodněných rodin na trh práce už v patnácti letech,“ říká Zajíčková pro Refresher News. Návrh má ale i řadu negativ. „Střední školy na to zatím nejsou připravené,“ říká opoziční poslankyně Jana Berkovcová (ANO). 

15. března 2023 17:04 Čas čtení 1:24 Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové: Žijeme na dřeň (Videorozhovor) Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové: Žijeme na dřeň (Videorozhovor)

Návrhy jsou podle Berkovcové doposud v plenkách a politiky čeká rozsáhlá debata. „Pokud by šlo všechno rychle, bylo by to možné uvést v platnost třeba až za deset let,“ říká Berkovcová. 

Podobný názor má i ministerstvo školství. „Nápad nezavrhujeme, ale takovéto změně by musela předcházet debata,“ uvedla pro Refresher News mluvčí rezortu Aneta Lednová. 

Kromě samotných studentů by ale změna ve školství dopadla i na učitele a ředitele škol. Podle Asociace ředitelů základních škol by například prodloužení školní docházky muselo jít ruku v ruce s podporou sociálně slabších rodin, jak potvrdil Refresher News předseda Asociace Luboš Zajíc. 

Deváťáci jsou proti

Vyrazili jsme na Základní školu Doberská v Kladně. Podle ředitelky školy Ivany Bešťákové by právě podobná reforma zapříčinila to, že zkrácení studijních let na základní škole by ovlivnilo množství učiva ve všech předcházejících letech.

Dodává navíc, že by zrušení devátých tříd postavilo děti před složité rozhodování o budoucnosti už o rok dříve. „Když k nám děti v osmé třídě přijdou, ještě nejsou ve věku, kdy by se byly schopné rozhodnout, jaký obor by je opravdu bavil,“ říká ředitelka.

5. března 2023 14:00 Čas čtení 0:32 Jen čtyři dny v práci? Ptali jsme se Pražanů, co by na to řekli (Video) Jen čtyři dny v práci? Ptali jsme se Pražanů, co by na to řekli (Video)

Její kolega a učitel osmých tříd Václav Kruntorád je ale opačného názoru. „Myslím si, že deváťáci už jsou dospělejší a tolik už na základní školu nepatří a změna prostředí by jim prospěla,“ vysvětluje v reportáži.

Samotní oslovení žáci a žačky by ale byli raději, kdyby se deváté třídy nerušily. „Devítka je hodně důležitá, hlavně v té přípravě na střední školu a přijímačky,“ říká jeden ze studentů kladenské základky Matyáš. 

„Kdybych si měla vybírat o rok dříve, vůbec bych nevěděla, a mělo by to tak i mnoho mých spolužáků,“ dodává pak jeho spolužačka Eliška.

Celou reportáž si pusť ve videu nad článkem nebo na YouTube kanále Refresher News.
Domů
Sdílet
Diskuse