Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
15. března 2023 17:04
Čas čtení 1:24

Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové: Žijeme na dřeň (Videorozhovor)

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené
Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové: Žijeme na dřeň (Videorozhovor)
Zdroj: REFRESHER

Dokumentaristé Marika Pecháčková a Vít Klusák natočili svůj první společný film. Do kin právě vstupuje dokument Velké nic, který mapuje průběh koronavirové pandemie v Česku. Pozvali jsme si oba tvůrce na rozhovor.

Dokumentaristický i soukromý pár v rozhovoru pro Refresher News poodhalil, jak film vznikal. „Marika byla nejprve zásadně proti a nechtěla, abych tohle téma natáčel,“ vzpomíná Klusák a vysvětluje, že právě práce na novém filmu vycházela i z určité vnitřní frustrace, kterou v březnu 2020 cítil poté, co jen pár týdnů od uvedení jeho snímkuV síti udeřila první vlna pandemie a zavřela se mimo jiné i kina, ve kterých film běžel.

16. března 2023 11:00 Čas čtení 6:21 Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní

Marika Pecháčková s natáčením nakonec souhlasila a vznikl tak časosběrný dokument, který vznikal tři roky. „Chtěli jsme covidovou dobu zarámovat jinak než média,“ vysvětluje Pecháčková.

Černobílý snímek ukazuje každodenní pandemickou realitu a mapuje životy známých i neznámých lidí z různých prostředí. Kromě lékařů, sportovců či umělců v něm vystupuje také Jana Peterková, jedna z hlavních tváří antivaxerského hnutí, která je už nyní pravomocně odsouzená za šíření dezinformací.

19. února 2023 10:00 Čas čtení 0:48 S násilím se ve svém životě setká každá druhá žena, říká advokátka S násilím se ve svém životě setká každá druhá žena, říká advokátka

„Linku Jany Peterkové jsme sledovali, ale šli jsme s ní také trochu naslepo. Je ale zajímavé, že je takový Jekyll a Hyde, dokáže přepnout, a ačkoliv se neštítí říkat velké nepravdy, dovede být i v pohodě ženská,“ říká Klusák. „To jsme vlastně také chtěli ukázat, že na antivaxerské demonstrace nechodí jen pitomci,“ doplňuje ho Pecháčková.

Kromě dokumentu ale pár v našem rozhovoru probíral i to, jak se jim spolu pracovalo: „Jsme divoký pár, nějaké třecí plochy máme neustále. Dokument byl novou platformou naší komunikace,“ říkají. 

Nouzový stav i mimo pandemii 

Jedna z postav filmu, operní pěvkyně Monika, v jedné scéně vysvětluje, jak už dávno před pandemií covidu-19 fungovala česká kultura v jakémsi „nouzovém stavu“. Souhlasí s ní dokumentaristé? „Jasně, žijeme na dřeň,“ říká Pecháčková. „Vždyť si vzpomeň, jaký máš peníze za svoji práci,“ reaguje na ni Klusák. „To je pravda, to je hustý. Často si říkám, že buď půjdu do práce, nebo domů uklízet. Kdybych šla uklízet za peníze, mám víc než za audiodokument, na kterém teď pracuji,“ dodává Pecháčková. 

Jak pokračovala jejich diskuse o současném postavení kultury v Česku? A je jejich nejnovější film kritikou Andreje Babiše? Jak přemýšleli nad etickou stránkou natáčení velmi citlivých záběrů z nemocnic, ve kterých pacienti umírají? Pusť si rozhovor nahoře v přehrávači nebo na našem youtubovém kanále.  
Domů
Sdílet
Diskuse