Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. února 2023 14:30
Čas čtení 1:10

Jana Peterková dostala za šíření poplašné zprávy podmínku. Po soudu se pustila do novinářů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jana Peterková dostala za šíření poplašné zprávy podmínku. Po soudu se pustila do novinářů
Zdroj: Profimedia

Peterková se proti rozsudku odvolala.

Soud v pondělí uložil bývalé novinářce Janě Peterkové dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy. Peterková v minulosti na sociálních sítích šířila dezinformace například o úmrtí seniorů po očkování proti covidu-19 nebo o tom, že Česko obsadí vojska NATO. Na místě se proti rozsudku odvolala.

Na dotazy novinářů neodpovídala, kritizovala je

„V tomto případě už to nemá s aktivismem nic společného,“citoval web ČT24 soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Dušana Doubka. Peterková podle jeho slov vědomě uváděla nepravdy, kterým někteří lidé uvěřili. Trest pro bývalou novinářku v podobě dvouleté podmínky je na spodní hranici trestní sazby z důvodu dosavadní bezúhonnosti Peterkové. „Nebylo možné uložení trestu pod trestní sazbou,“ uvedl soudce.

Peterková se u soudu hájila tím, že poplašné zprávy nešířila ona, ale tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Videa na sociální sítě prý natáčela jako vyděšená matka. Podobně hovořil také advokát Peterkové. Jeho klientka prý vědomě nelhala, ale svým výrokům věřila.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Už loni v létě ji obžaloval státní zástupce za šíření lží o smrti seniorů po očkování vakcínou proti koronaviru. V lednu letošního roku jí uložil pokutu 250 tisíc korun.

Na dotazy přítomných novinářů ohledně rozsudku Peterková nereagovala. Kritizovala jejich práci v souvislosti s nedávnými prezidentskými volbami. Podle webu iDNES Peterková šíří „myšlenky z dezinformačního webu Aeronet, podle kterého nebyly volby legitimní, neboť petiční archy kandidátů pro ministerstvo vnitra údajně ověřovala zahraniční firma Hewlett-Packard vybraná v rozporu se zákonem a bez řádného výběrového řízení“. Novinářů u soudu se Peterková ptala, proč nepátrají po tom, proč mají americké firmy přístup do živých registrů občanů Česka. 

Domů
Sdílet
Diskuse