Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. ledna 2023 15:24
Čas čtení 1:14

Jana Peterková musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun za šíření lží

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jana Peterková musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun za šíření lží
Zdroj: ČTK/Zehl Igor

Peterková lhala o smrti seniorů po očkování vakcínou proti koronaviru.

Jana Peterková musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun pečovatelskému domu v Měšicích. Bývalou novinářku obžaloval státní zástupce za šíření lží o smrti seniorů po očkování vakcínou proti koronaviru. „Řízení o žalobě je pravomocně ukončeno. Bylo mi doručeno usnesení Vrchního soudu v Praze,“potvrdil serveru iRozhlas advokát pečovatelského domu v Měšicích Robert Falbr. Případ ale ani tak zřejmě není u konce.

Chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu

Peterková během pandemie covidu-19 sdílela nepravdivé informace o dění v nemocnicích. Sdílela také video s pracovnicí domova pro seniory v Měšicích Václavou Vondráčkovou. Dle jejího svědectví měli umírat senioři během první vlny koronaviru po podání očkovací látky. Město, společně s firmou Antonia senior services s. r. o., se proti tomuto snímku ohradilo a podalo žalobu. O tom, že má Peterková pečovatelskému domu zaplatit čtvrtmilionovou pokutu a omluvit se, rozhodl Městský soud v Praze už loni v lednu.

„Soud vynesl v celé věci takzvaný rozsudek pro zmeškání, protože se Peterková k líčení loni vůbec nedostavila. Proto dal soud automaticky za pravdu žalobci, tedy pečovatelskému domu. Odvolací řízení Peterkové pak soud v polovině května zastavil pro nezaplacení soudního poplatku. Proti tomu se Peterková znovu odvolala,“uvedl iRozhlas.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Právník Peterkové Norbert Naxera ale podle iRozhlasu uvedl, že s klientkou podají dovolání k Nejvyššímu soudu. „Jsou tu porušována práva na spravedlivý proces a celý tento proces neprobíhá podle zákona,“ řekl a doplnil, že chce podat i žalobu za zmatečnost. 

Bývalá novinářka zatím nesplnila nic z toho, co jí Městský soud v Praze uložil. Dotyčná videa, která byla předmětem soudu, ze svých sítí nesmazala, pečovatelskému domu se neomluvila a řeč nemůže být ani o uhrazení pokuty. Robert Falbr tak předpokládá, že bude muset podat návrh na exekuci. 

Lži o úmrtí seniorů nebyly jedinou dezinformací, kterou Peterková sdílela. Na svých sociálních sítích také tvrdila, že Česká republika bude obsazena vojsky NATO, kdy cílem tohoto kroku bude podle ní naprosté vyhlazení Čechů. 

Domů
Sdílet
Diskuse