Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
19. února 2023 10:00
Čas čtení 0:48

S násilím se ve svém životě setká každá druhá žena, říká advokátka

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené

„Permanentní pomoc pro oběti domácího násilí v Česku chybí,“ říká advokátka Pavla Špondrová. I s nastavením ochrany pro oběti by mohla pomoci ratifikace Istanbulské úmluvy, ta se ale stále odkládá na neurčito.

V lednu měla vláda projednávat ratifikaci Istanbulské úmluvy, která by měla pomoci v prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Česká republika mezinárodní úmluvu podepsala, z mnoha důvodů však zatím nedošlo ani k jejímu projednání vládou, ani k její ratifikaci a začlenění do českého právního systému.

O tom, proč tomu tak je a co je vlastně obsahem dokumentu, jsme se bavili s advokátkou Pavlou Špondrovou. „S násilím se ve svém životě setká každá druhá žena,“ vysvětluje Špondrová, která současně působí i jako ombudsmanka na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. 

12. února 2023 10:30 Čas čtení 0:42 Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video) Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video)

V rozhovoru vysvětluje i vyvrací některé mýty a dezinformace, které se kolem úmluvy objevují ve veřejném prostoru. 

Chránit slabé je tradiční hodnota

Zároveň dodává, že by i po předsednictví České republiky v Radě EU mohl být na ratifikaci čas, jelikož je v Evropě poměrně málo zemí, které jsou na tom jako Česko. „Jestli nejsme schopni se shodnout na tom, že nikdo nemá být obětí násilí, tak nevím, k jakému kulturnímu okruhu bychom chtěli patřit,“ říká Špondrová.

Vysvětluje i to, proč například v konzervativním Polsku k ratifikaci už dávno došlo. „Konzervativci se před úmluvou mají na pozoru, přitom chránit slabé je tradiční hodnota,“ říká. 

Rozhovor najdeš také na YouTube kanále Refresher News
Domů
Sdílet
Diskuse