Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
12. února 2023 10:30
Čas čtení 0:42

Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video)

Kategorie:
Reportáže
Uložit Uložené

V Poslanecké sněmovně jsme se ptali političek a politiků na Istanbulskou úmluvu. Tento dokument by měl pomoct v prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí.

Istanbulská úmluva je mezinárodní smlouva Rady Evropy a zaměřuje se na prevenci, ochranu obětí a stíhání pachatelů genderově podmíněného násilí. Jejím hlavním cílem je prevence a boj proti násilí na ženách a domácímu násilí. 

Ačkoliv Česká republika úmluvu podepsala už v roce 2016, doposud nezačala platit. Úmluvu totiž musí ratifikovat Senát, Sněmovna a podepsat prezident. Kdy k ratifikaci dojde, zatím není jasné, ministr spravedlnosti Blažek totiž projednávání v minulém roce odložil na leden 2023, kdy ale také neproběhlo.

2. listopadu 2022 19:30 Čas čtení 0:14 Má být marihuana legální? Zeptali jsme se českých politiků Má být marihuana legální? Zeptali jsme se českých politiků

Ačkoliv nově zvolený prezident Petr Pavel během debat uvedl, že by ratifikaci podpořil, pro mnoho dalších politiků je úmluva kontroverzní či bezpředmětná. Někteří ji totiž vnímají jako útok na tradiční rodinu, definování „třetího pohlaví“ či „projev sociálního inženýrství“. Současně také podle některých není potřeba, jelikož už některé zákony, které jsou předmětem smlouvy, v České republice platí. 

Ve Sněmovně jsme na téma Istanbulské úmluvy oslovili všech sedm stran, ODS se ale komentáře zdržela. „Anketu nebudeme obsazovat,“ uvedl pro Refresher News mluvčí ODS Jakub Skyva. 

10. září 2022 9:00 Čas čtení 0:09 Měly by být menstruační potřeby zdarma? Zeptali jsme se politiků a političek ve Sněmovně (Videoanketa) Měly by být menstruační potřeby zdarma? Zeptali jsme se politiků a političek ve Sněmovně (Videoanketa)

Celé video, ve kterém se postoje poslankyň a poslanců dozvíte, je dostupné na kanále Refresher News. 

Domů
Sdílet
Diskuse