Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. dubna 2023 13:21
Čas čtení 0:50

USA přesunuly na Blízký východ ponorku, která dokáže nést rakety Tomahawk. Co tím zamýšlejí?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA přesunuly na Blízký východ ponorku, která dokáže nést rakety Tomahawk. Co tím zamýšlejí?
Zdroj: U. S. Navy via Getty Images/Dave Fliesen

Americko-íránské napětí se vyostřilo v roce 2015.

Námořnictvo Spojených států přesunulo na Blízký východ ponorku schopnou nést rakety Tomahawk. V sobotu to oznámil mluvčí 5. flotily se sídlem v Bahrajnu v Perském zálivu. Blíže komentovat misi ponorky odmítl. Informuje o tom TASR.


Americké námořnictvo o rozmisťování svých ponorek informuje jen výjimečně. Sobotní prohlášení Timothyho Hawkinse se proto považuje za demonstraci síly vůči Íránu.

9. dubna 2023 12:01 Čas čtení 0:39 Vrah a sexuální násilník předstíral smrt, aby utekl z vězení. K lákání obětí používal Facebook Vrah a sexuální násilník předstíral smrt, aby utekl z vězení. K lákání obětí používal Facebook

Ponorka s jaderným pohonem proplula Suezským průplavem v pátek. „Je schopna nést až 154 raket Tomahawk a bude součástí 5. flotily, která pomáhá zajistit regionální námořní bezpečnost a stabilitu,“ řekl Hawkins.


Domovským přístavem ponorky na jaderný pohon je Kings Bay ve státě Georgia. Rakety Tomahawk vypouštěné z lodí nebo ponorek mohou zasáhnout cíle až do vzdálenosti 2 500 kilometrů.


Americká 5. flotila v současnosti hlídkuje v Hormuzském průlivu, který odděluje Perský záliv od Arabského moře. Tankery tudy přepravují až 20 % veškeré ropy. Působištěm flotily je také Rudé moře až po Suezský průplav.

8. dubna 2023 19:12 Čas čtení 0:34 Írán bude hlídat pohyby žen bez hidžábu pomocí kamer na ulici. Bez něj jim hrozí pokuta nebo zatčení Írán bude hlídat pohyby žen bez hidžábu pomocí kamer na ulici. Bez něj jim hrozí pokuta nebo zatčení

Americko-íránské napětí se vyostřilo v roce 2015, kdy tehdejší prezident Donald Trump odstoupil od dohody světových mocností s Teheránem o íránském jaderném programu. Obnovit ji nedokázala ani Bidenova administrativa.


Situace se vyostřila, když Írán dodal Rusku útočné drony pro válku na Ukrajině. Teherán také zlepšil své vztahy s Čínou, která minulý měsíc zprostředkovala dohodu o obnovení diplomatických vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií.

Domů
Sdílet
Diskuse