Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
14. dubna 2023 8:36
Čas čtení 0:51

Vydatný déšť vyvolal druhý povodňový stupeň, ČHMÚ očekává další srážky. Tady platí výstraha celý víkend

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vydatný déšť vyvolal druhý povodňový stupeň, ČHMÚ očekává další srážky. Tady platí výstraha celý víkend
Zdroj: Unsplash/Ryoji Iwata/volně k užití

Češi poslouchají již několikátý den v kuse klepot dešťových kapek na okenní římsy. Jenže tato romantická představa deště může na některých místech v republice začít komplikovat obyčejný život. Například Chrudimsko se nyní obává možných povodní.

Varování před vysokým stupněm nebezpečí (2. stupeň) povodní na západě Pardubického kraje bylo vydáno na pátečních 18:00 a bude trvat celý víkend až do nedělní 12. hodiny. Očekává se totiž další srážkový úhrn. „V některých říčních profilech bude platit povodňová pohotovost druhého stupně. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny,“ dodávají meteorologové.

13. dubna 2023 13:46 Čas čtení 0:51 Začne vydatně pršet a očekává se až druhý povodňový stupeň. Podívej se, kde platí výstraha Začne vydatně pršet a očekává se až druhý povodňový stupeň. Podívej se, kde platí výstraha

Pro místní obyvatele je proto dobré dodat, že hrozí například snížení stability stromů v podmáčené půdě nebo možnost vniku průtoků vody přes silnice. Proto odborníci doporučují omezit pohyb v podmáčených oblastech. Logicky je také nutné zdržet se koupání či jízdy na lodi v korytě tamních toků a jejich bezprostředním okolí.

Déšť s úhrny místy kolem 50 mm za den

To nicméně neznamená, že by ve zbytku republiky mělo být sucho. Výstraha před deštěm, i když nízkého stupně nebezpečí, byla vydána ve Středočeském kraji (Čáslav, Kutná Hora, Vlašim), Jihočeském kraji (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Soběslav, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou), Pardubickém kraji (Hlinsko, Chrudim, Polička), na Vysočině a v Jihomoravském kraji (Ivančice, Kuřim, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Tišnov, Znojmo).

14. dubna 2023 6:00 Čas čtení 4:16 Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat

„V těchto oblastech očekáváme vydatný déšť s úhrny místy kolem 50 mm/24 h,“ dodali meteorologové. Na většině zmíněných území je proto také vyhlášena povodňová bdělost při prvním stupni povodňového nebezpečí. To pomine v neděli v poledne. 

Domů
Sdílet
Diskuse