Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová ČTK
14. dubna 2023 19:28
Čas čtení 0:55

„Ze substrátu se vyhrabalo mládě.“ Ve dvorské zoo se narodila vzácná palačinková želva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Ze substrátu se vyhrabalo mládě.“ Ve dvorské zoo se narodila vzácná palačinková želva
Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se vylíhlo mládě vzácné a ohrožené želvy skalní. Pokud přežije, půjde o první úspěšný odchov druhu v safari parku, informuje ČTK. Podle typického placatého krunýře se jí také říká palačinková želva.

Mládě se vylíhlo zcela bez přičinění lidí přímo v pavilonu Vodní světy, píše ČTK. „Chovatel našel ráno v jedné z prohlubní expozice dvě vejce. Když chtěl potom místo jako obvykle narosit, ze substrátu se vyhrabalo mládě,“ uvedl zoolog Michal Podhrázský. Pod povrchem mohlo mládě čekat i pár dnů.

13. dubna 2023 17:35 Čas čtení 0:36 Australský ovčák překonal 241 km dlouhou cestu přes zamrzlé moře, aby se vrátil ke své rodině Australský ovčák překonal 241 km dlouhou cestu přes zamrzlé moře, aby se vrátil ke své rodině

Safari park chová želvy skalní od roku 2000. Dosud se je nepovedlo odchovat. Zatím jediné mládě z roku 2005 uhynulo ve věku tří měsíců. „Inkubace želv skalních je velice složitá. V rámci správného vývoje zárodku je nutné střídání teplot,“ uvedl Podhrázský.

Želvy skalní se od ostatních suchozemských druhů želv velmi liší. Mají placatý krunýř, který je měkký a pružný. Je to přizpůsobení životu ve skalách, které jsou jim často jediným úkrytem. Většinu dne stráví ukryté v puklině. Když se v ní zaklíní, nemá predátor mnoho šancí dostat je ven a sežrat. Na rozdíl od jiných želv jsou velmi mrštné a zvládnou šplhat po takřka kolmých skalních stěnách.

Kde můžeš želvy navštívit?

Pozorní návštěvníci dvorské zoo mohou dvě dospělé želvy skalní pozorovat v pavilonu Vodní světy v expozici s kamennými palandami simulujícími pukliny a skalní výchozy. Mládě bude zatím žít v zázemí zoo.

Domů
Sdílet
Diskuse