Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
17. dubna 2023 16:29
Čas čtení 0:47

Děláš letos přijímačky na víceleté gymnázium? Tvůj test možná opravovala umělá inteligence

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děláš letos přijímačky na víceleté gymnázium? Tvůj test možná opravovala umělá inteligence
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

AI opravila na 100 tisíc úloh a její výsledky jsou srovnatelné s chybovostí člověka.

Uchazečstvo, které se hlásí na víceletá gymnázia, čekají v pondělí a úterý přijímací zkoušky. Novinkou letošních testů, které vznikají pod CERMATem, je, že se do procesu jejich vyhodnocení zapojila také umělá inteligence, píše iRozhlas

15. dubna 2023 18:20 Čas čtení 1:01 Musk chce údajně vytvořit vlastní umělou inteligenci, která bude rivalem tvůrců ChatGPT Musk chce údajně vytvořit vlastní umělou inteligenci, která bude rivalem tvůrců ChatGPT

„Letos jsme poprvé pustili umělou inteligenci na některé úlohy. Konkrétně šlo pouze o jednoduché úlohy z matematiky, kde je minimální šance, že by umělá inteligence udělala chybu. Cvičně jsme si zkusili asi 100 tisíc úloh opravit umělou inteligencí a výsledky jsou srovnatelné s chybovostí člověka,“ uvedl ředitel organizace CERMAT Miroslav Krejčí.

Podle Krejčího to však neznamená, že by v budoucnu ubylo učitelů a učitelek, kteří testy opravují. „Nemyslím si, že jich bude méně, ale doufáme, že se to tak opraví podstatně rychleji,“ dodal Krejčí.

CERMAT budí kontroverze

Společnost CERMAT, která celostátně zajišťuje přijímací zkoušky na střední školy, se jen před pár dny dostala do hledáčku serveru Novinky.cz. Ten zjistil, že centrum má od ledna k dispozici nové tiskárny pro tisk maturitních a přijímacích zkoušek, avšak nevyužívá je. Pronájem za ně ale platí, stejně jako za staré tiskárny Konica Minolta, na kterých zadání tiskne. 

„Musíme vyřešit pár nedostatků. I tak ale výrazně ušetříme oproti nevýhodné smlouvě, která byla uzavřená dříve,“ komentoval zjištění Miroslav Krejčí.

Zpět
Sdílet
Diskuse