Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2023 18:20
Čas čtení 1:01
Kateřina Viková

Musk chce údajně vytvořit vlastní umělou inteligenci, která bude rivalem tvůrců ChatGPT

Musk chce údajně vytvořit vlastní umělou inteligenci, která bude rivalem tvůrců ChatGPT
Zdroj: TASR/AP
TECH ELON MUSK MODERNÍ TECHNOLOGIE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Elon Musk údajně plánuje spustit firmu na vývoj umělé inteligence, která by konkurovala OpenAI, tvůrci ChatGPT. Dříve se však k vývoji těchto technologií stavěl kriticky.

Elon Musk údajně plánuje spustit firmu na vývoj umělé inteligence, která by konkurovala OpenAI, tvůrci ChatGPT. Podle Financial Times miliardář, šéf Tesly a Twitteru sdružuje tým výzkumníků a inženýrů a o projektu jedná s několika investory. Informuje o tom The Guardian.

Musk by se tak připojil k technologickým gigantům Microsoftu, Googlu a Amazonu a startupům, jako je OpenAI, v rychle se měnícím prostoru vývoje umělé inteligence, což signalizuje značný obrat v jeho počínání. Teprve před několika týdny Musk podepsal dopis, ve kterém spolu s více než 1800 dalšími požaduje šestiměsíční pauzu ve výzkumu umělé inteligence. Později se ukázalo, že někteří signatáři byli falešní.

Doporučeno
Americký stát jako první zakázal TikTok Americký stát jako první zakázal TikTok 15. dubna 2023 13:27

Musk chce konkurovat OpenAI, kterou spoluzakládal

Pro nový projekt umělé inteligence Musk údajně získal tisíce vysoce výkonných GPU procesorů a rekrutoval inženýry z předních laboratoří, kteří na vývoji umělé inteligence pracují, jako je DeepMind. Muskův nový startup mu pravděpodobně umožní konkurovat OpenAI, kterou Musk spoluzaložil v roce 2015. Po třech letech opustil představenstvo, údajně v důsledku střetů s vedením, mimo jiné kvůli bezpečnosti umělé inteligence.

V roce 2019 Musk napsal na Twitter: „Tesla soutěžila o některé ze stejných lidí jako OpenAI a já jsem nesouhlasil s některými věcmi, které chtěl tým OpenAI udělat.“

Zároveň ale směřování vývoje umělé inteligence a chatovacích modelů kritizuje

Brzy poté se OpenAI stal ziskovým startupem a získal investici na miliardu dolarů od Microsoftu. Od té doby je terčem Muskovy kritiky ohledně potenciálních existenčních hrozeb, které může generativní umělá inteligence představovat. Musk řekl, že je obzvláště znepokojen schopností modelů, jako je GPT-4, nejnovější verze OpenAI, šířit nepravdivé informace a demonstrovat politickou zaujatost.

Domů
Sdílet
Diskuse