Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. dubna 2023 13:27
Čas čtení 1:23
Kateřina Viková

Americký stát jako první zakázal TikTok

Americký stát jako první zakázal TikTok
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/na voľné použitie
ZAHRANIČÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TIKTOK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Montana v pátek schválila první zákon svého druhu –⁠ plošně zakazuje aplikaci TikTok na všech zařízeních ve státě.

Montana se v pátek zapsala do historie. Stala se prvním státem, který plošně zakázal TikTok zákonem vztahujícím se téměř na všechna zařízení ve státě. Regulace, která dalece přesahuje předchozí snahy států zakázat aplikaci na vládních zařízeních, by mohla vytvořit precedens pro zákaz sociální sítě v dalších republikánských státech. Informoval o tom server Gizmodo.

Sněmovna reprezentantů státu v pátek odpoledne odhlasovala návrh zákona s poměrem 54 : 43. Senát návrh schválil již v březnu, takže k jeho platnosti zbývá jen podpis guvernéra. Návrh by se stal neplatným, pokud by se sociální síť na americkém území zbavila čínského vlastnictví, jinak regulace vstoupí v platnost v lednu 2024.

Doporučeno
Twitter přichází s monetizací příspěvků, sledující by ti mohli platit za jakýkoliv obsah. Proč se lidé zlobí? Twitter přichází s monetizací příspěvků, sledující by ti mohli platit za jakýkoliv obsah. Proč se lidé zlobí? 14. dubna 2023 7:55

Obavy z čínské špionáže

Zákon zakazuje společnosti TikTok působit „v územní jurisdikci Montany“ kvůli obavám, že by aplikace mohla být manipulována čínskou vládou pro účely špionáže. Pokud TikTok zákon poruší, montanské ministerstvo spravedlnosti může aplikaci sankcionovat až 10 tisíci dolary za den. Pokuty by se spíše vztahovaly na subjekty usnadňující stahování TikToku než na uživatele aplikace.

„TikTok ohrožuje bezpečnost obyvatel Montana a Američanů obecně,“ řekl senátor Shelley Vance, jeden z hlavních autorů zákona. „Víme, že mateřská společnost TikToku ByteDance bez pochyby působí jako sledovací odnož Komunistické strany Číny a shromažďuje informace o Američanech proti jejich vůli.“

Zatímco zákonodárci a zpravodajské agentury odůvodnili zákaz TikToku obavami o národní bezpečnost, neexistuje žádný konkrétní důkaz, že čínská vláda použila aplikaci ke sledování amerických uživatelů. Předchozí poznatky však dokázaly, že zaměstnanci společnosti ByteDance mohou v Číně zobrazit uživatelská data z USA.

Tento zákon je cenzura, brání se TikTok

Mluvčí TikToku označil zákon za cenzuru a řekl, že ho napadnou u soudu. „Budeme pokračovat v boji za uživatele a tvůrce v Montaně, jejichž živobytí a práva jsou podle prvního dodatku ústavy ohroženy tímto strašlivým vládním přesahem,“ řekl mluvčí TikToku webu Gizmodo. I montanští odpůrci zákona tvrdí, že by to porušilo první dodatek a znamenalo by to katastrofu pro svobodu projevu.

Doporučeno
Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout 30. dubna 2024 14:30

Montana mohla schválením prvního národního zákazu TikToku postrčit republikánské zákonodárce v celých USA, aby prosadili obdobné zákony. Pokud se tak stane, TikTok nemusí mít jinou možnost než souhlasit s odštěpením svého podnikání v USA, což současně preferuje Bidenova administrativa.

Domů
Sdílet
Diskuse