Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
19. dubna 2023 11:49
Čas čtení 1:11

Londýn se chystá na 30 tisíc klima aktivistů, mohli by narušit maraton. Stávkovat bude i české studentstvo

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Londýn se chystá na 30 tisíc klima aktivistů, mohli by narušit maraton. Stávkovat bude i české studentstvo
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Na protest Extinction Rebellion (XR), který začíná v pátek v Londýně, se přihlásilo více než 30 tisíc lidí. Vznikají tak obavy z narušení Londýnského maratonu.

Protesty, jimž se přezdívá „Velká akce“, budou trvat čtyři dny. Sejdou se na nich lidé z různých skupin a hnutí, včetně XR, Greenpeace, Friends of the Earth, Just Stop Oil a PCS Union. Informuje o tom deník Independent.

Organizace Extinction Rebellion nicméně uvedla, že letos dočasně upustí od taktiky narušování veřejného pořádku. Pravděpodobně se tak nebude opakovat protest v Londýně z roku 2019, který vedl k rozsáhlému narušení veřejného pořádku a zatčení více než 1 000 lidí.

„Chceme jen zdůraznit, že tyto čtyři dny nejsou určeny k narušení veřejného pořádku. Je to skutečně určeno k setkávání, sbližování, vzájemnému poznávání a k úvahám. Samozřejmě že 30 tisíc lidí v oblasti Westminsteru může způsobit určité logistické narušení a samozřejmě se zde koná také Londýnský maraton, takže o víkendu bude v centru Londýna pěkně rušno,“ uvedla mluvčí organizace XR Marijn van de Geer. Například zástupci Just Stop Oil ale narušení maratonu nevyvrátili.  

Jak uvádí Evening Standard, protestní akce má za cíl vyzvat vládu, aby zřídila mimořádná občanská shromáždění, která by rozhodla, jak ukončit éru fosilních paliv.

Stávkovat bude i české studentstvo

V pátek odpoledne se na Malostranském náměstí v Praze pod záštitou organizace Fridays For Future sejdou i čeští středoškoláci a středoškolačky. Důvodem stávky jsou těžby v dolech Turów a Bílina. Hnutí o tom informovalo na svém Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Fridays For Future (@fridaysforfuture.cz)

Důl Bílina má podle uskupení prodloužit těžbu uhlí až do roku 2035. „O prodloužení těžby na dole Bílina sice neusiluje vláda, ale společnost Severočeské doly spadající pod skupinu ČEZ, kde má stát podíl téměř 70 %. Tento krok by vedl ke zničení krajiny a zhoršení klimatické krize. Proto je důležité, aby vláda odmítla těžbu uhlí po roce 2033,“ napsali zástupci a zástupkyně. 

Studentstvo se tak má symbolicky sejít v 15:03 odpoledne. Čas odkazuje k roku 2033.

Domů
Sdílet
Diskuse