Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eduard Starkbauer
19. dubna 2023 9:55
Čas čtení 1:04

Rusové zřejmě u našich sousedů odposlouchávají pomocí speciálních antén, zjistili investigativní novináři. Objekty našli i v Česku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové zřejmě u našich sousedů odposlouchávají pomocí speciálních antén, zjistili investigativní novináři. Objekty našli i v Česku
Zdroj: Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku

Využívají na to střechy budov velvyslanectví a diplomatických misí s různými druhy antén.

Ruské tajné služby se podle Investigativního centra Jana Kuciaka (ICJK) mohou v Bratislavě věnovat špionáži pomocí různých antén. Podle nové analýzy ruské velvyslanectví shromažďuje zpravodajská data díky zachycování signálů. Tyto špionážní antény jsou umístěny především na střechách budov.

Investigativní centrum ve spolupráci s evropskými investigativními novináři prozkoumalo střechy a anténní systémy ruských velvyslanectví v Evropě. Napočítalo na nich minimálně 182 satelitních antén a desítky až stovky antén jiných typů. Slovenský anonymní expert předpokládá, že Rusové dokáží především odposlouchávat telefonické hovory.

Mnohé antény jsou vidět i při pohledu na budovu velvyslanectví Ruské federace z přilehlé ulice Borise Němcova. Některé antény dokáží signály jen přijímat, ale některé mohou mít i jiné využití.


Zdroj blízký slovenským tajným službám řekl, že intenzivně „a nejen vizuálně“ sleduje, jaká zařízení na ruském velvyslanectví jsou. „Opravdu vždy, když tam namontují něco nového, hned posíláme zprávy a fotky spojencům a konzultujeme s nimi, co to je, k čemu to slouží. A pak děláme pasivní opatření, tedy že to sledujeme. Ale i aktivní opatření. Tedy že to rušíme,“ říká.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Na zjištění ICJK reagoval i ministr obrany Jaroslav Naď. „My samozřejmě nejsme naivní a velmi dobře víme, co, jakým způsobem a s jakou technikou dělají představitelé ruských zpravodajských služeb s diplomatickým krytím, a byli bychom naivní, pokud bychom neučinili adekvátní protiopatření,“ řekl.

Jsou i v Česku 

Kontejnery, do nichž však není vidět, našli investigativci i na střechách ruského velvyslanectví v České republice. Ty mohou podle odborníků sloužit pro zpravodajské účely, a to jako technická podpora pro zpravodajské operace a na všeobecnou komunikaci. Kontejnery nebo také zahradní domky mohou ukrývat vybavení před drony nebo helikoptérami a také kryjí směr zmíněných antén. 

Domů
Sdílet
Diskuse