Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
19. dubna 2023 18:55
Čas čtení 1:19

Oběti domácího násilí si za něj mohou samy, myslí si třetina Čechů a Češek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Více než třetina Čechů a Češek si myslí, že oběti domácího násilí si za něj alespoň částečně mohou samy. Vyplývá to z výzkumu agentury Ipsos pro iniciativu Pod Svícnem. Ten se věnoval fyzickému, sexuálnímu, psychickému i ekonomickému násilí.

Více než 35 % lidí si myslí, že oběť nese alespoň někdy vinu za situaci, ve které se nachází. Tento názor převládá především u mužů, kterých takto odpovědělo 41 %. „Z terénu víme, že právě toto mentální nastavení okolí přispívá k nenahlášení trestných činů a celkově k nízké motivaci obětí svou situaci řešit,“ uvedla v tiskové zprávě poslankyně a spoluzakladatelka iniciativy Pod Svícnem Barbora Urbanová. „V tomto případě platí, že slova mohou ublížit podobně jako činy,“ dodává. 

S fyzickým násilím se u sebe nebo ve svém okolí setkala podle průzkumu téměř pětina dotázaných. Každý dvacátý byl sám jeho obětí. Fyzické týrání zažily častěji ženy, v průzkumu to uvedla téměř desetina z nich. Mezi muži stejně odpověděla dvě procenta dotázaných.


Ekonomické násilí, mezi nějž se řadí například odstřižení od finančních prostředků, a sociální izolaci zažil dle výzkumu každý dvacátý dotázaný člověk.

Psychické násilí zažilo více než 16 % žen a 6 % mužů

S psychickým týráním se u sebe nebo svých blízkých setkala třetina dotázaných. „Psychické týrání jako jedna z mála forem domácího násilí může fungovat izolovaně. Zpravidla je doplněné i jinou formu domácího násilí, ať se jedná o sexualizované, ekonomické, či sociální izolace,“ uvedla v tiskové zprávě Michaela Studená, spoluzakladatelka iniciativy Pod Svícnem. 

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Sexualizované násilí podle výzkumu zažilo více než 2 % dotázaných. U sebe nebo u svých přátel nebo rodiny se s ním setkal každý jedenáctý. „Sexualizované násilí obvykle patří mezi velká tabu. Bývá často bagatelizováno či normalizováno. Ať už ze strany rodiny, či nejbližších,“ uvedla Studená. „Nicméně je třeba říct, že znásilnění v partnerství či v rodině není špatný sex,“ dodala.

Iniciativa Pod Svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Výzkum proběhl v dubnu letošního roku a zúčastnilo se ho více než 1000 Čechů a Češek starších osmnácti let. 

Domů
Sdílet
Diskuse