Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
24. dubna 2023 9:25
Čas čtení 0:54

Máš nárok na příspěvek na bydlení? Takto si o něj můžeš zažádat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máš nárok na příspěvek na bydlení? Takto si o něj můžeš zažádat
Zdroj: Pixabay/Miloslav Hamřík/volně k použití

Přečti si, jak si požádat o příspěvek na bydlení.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí je průměrná výše měsíčního příspěvku na bydlení 5600 Kč. O tom, jak zjistit, zda na něj dosáhneš, jsme psali v tomto článku. Nyní se podíváme, jak se k němu vlastně dostat. Pokud pobíráš plat nebo mzdu, zvládneš to pomocí zjednodušeného formuláře.

Stačí si připravit:

  • Potvrzení o výši příjmů (výplatní páska),
  • potvrzení nákladů na služby,
  • nájemní smlouvu, potvrzení nákladů na energie,
  • vyúčtování služeb a energií.
  • Pokud s tebou domácnost sdílí další lidé, připrav si také prohlášení dalších osob (najdeš ho na těchto stránkách) a případně i potvrzení o studiu. Dokumenty potvrzující náklady a příjmy bys měl*a mít za poslední čtvrtletí.

Když se ti podaří dát dohromady všechny dokumenty, můžeš se pustit do vyplňování zjednodušeného formuláře na těchto stránkách. Přihlásíš se tam snadno pomocí bankovní identity, mobilního klíče eGovernmentu nebo datové schránky. V samotném formuláři pak vyplníš některé osobní údaje a doložíš potřebné dokumenty. 

Pozor, zjednodušený formulář nemůžeš vyplnit, pokud jsi OSVČ nebo domácnost s OSVČ sdílíš (příjem v takovém případě dokládáš daňovým přiznáním nebo výpisy z účtu). Stejně tak jej nemůžeš podat, pokud bydlíš třeba s přáteli. V takovém případě musíš vyplnit standardní žádost, opatřit ji všemi přílohami a odeslat přes datovou schránku, případně donést nebo poslat na úřad práce.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Vyplnění formuláře je o něco komplikovanější a některé údaje se do něj nenahrají automaticky. Všechna data ale najdeš v potřebných dokumentech na seznamu výše.

Domů
Sdílet
Diskuse