Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
26. dubna 2023 20:52
Čas čtení 0:42

Vláda schválila dohodu Česka s USA o obranné spolupráci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda schválila dohodu Česka s USA o obranné spolupráci
Zdroj: Americká armáda

Vláda ve středu schválila česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Ta má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. Dokument ještě musí projít oběma komorami Parlamentu a schválit ho musí i prezident.

Vláda dnes schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA). Smlouva má nastavit podmínky možné spolupráce s americkými ozbrojenými silami na území ČR. Konkrétní pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území ale neřeší. 

„Dnešku předcházel rok intenzivních jednání, účastnili se jich vedle ministerstva obrany a armády i zástupci ministerstva zahraničí, spravedlnosti, financí, vnitra, dopravy,“uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Asi čtyřicetistránkový dokument se zabývá všemi relevantními oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

V současné chvíli se podle Černochové hledá nejvhodnější termín pro podpis dohody. Premiér Petr Fiala (ODS) dodal, že dohoda je významná z hlediska bezpečnosti a strategie v nynějších „neklidných časech“ a zvyšuje bezpečnost Česka i českých občanů. Informuje o tom ČTK.  

Domů
Sdílet
Diskuse