Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2024 v 14:00
Čas čtení 4:05
Tereza Šnajdrová

Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem
Zdroj: Unsplash/Becca/volně k použití
REFRESHER ČESKO SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TIKTOK
Uložit Uložené

Sociálními sítěmi se šíří anketní video, v němž si ženy mají vybrat, zda by se raději ztratily v lese s mužem, nebo s medvědem. Většina zvolila odpověď B, tedy s medvědem. A já s nimi souhlasím.

Před pár týdny se na sociální síti TikTok objevilo video, v němž se reportér ptá několika žen, zda by raději uvázly v lese s mužem, nebo s medvědem. „S medvědem,“ odpověděla většina žen. „Ráda bych zůstala v bezpečí,“ komentovala své rozhodnutí jedna z respondentek. Video se okamžitě dostalo mezi trendy a reakcemi na něj se to jen hemží. Ačkoli pro ženy je odpověď „medvěd“ naprosto automatická, některé muže video rozpálilo do běla. Proč se ženami ve videu souhlasím?

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 v 7:00

Raději medvěd

„Uvázla bys v lese raději s mužem, nebo s medvědem?“ ptá se reportér žen na ulici. „S medvědem. Muži jsou děsiví,“ odpovídá mu první z nich. „O medvědech jsem slyšela, že tě ne vždy napadnou. Pokud s nimi teda nějak nevy**beš… Takže raději s medvědem,“ svěřuje se další ze žen. „Na 100 procent s medvědem. Což je tedy smutné,“ přidává se další respondentka.
 
Až na jednu jedinou ženu odpověděly všechny dotazované, že by raději uvázly v lese s medvědem. Je to alarmující a smutné zároveň.

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation.... we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) - IMPERIUM RECORDS

Reakce na video na sebe nenechaly dlouho čekat, jako vždy, když se ženy nějakou svojí odpovědí dotknou mužského ega. Muži začali ženy poučovat, že takový útok medvěda by zcela jistě nepřežily, začali napadat jejich odpovědi, vysmívat se jim a urážet je. Patriarchát opět zasahuje.
 
Muži, směřovala tato otázka snad na vás? Proč máte neustálou potřebu ženám vtloukat do hlav váš názor? Zkusili jste si někdy být ženou a víte, jakým narážkám a útokům musí naše pohlaví každý den čelit? Ne. Tak zkuste jednou mlčet a raději se zamyslete nad tím, co ženy vede k tomu, vybrat si raději medvěda, a co byste mohli udělat pro to, aby si v budoucí anketě raději zvolily muže.

Doporučeno
„Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová 17. dubna 2024 v 16:00

Statistiky hovoří jasně

Ostatně pojďme se podívat na statistiky týkající se tohoto trendu. Mezi léty 2000 a 2015 vznikla pod záštitou BearVault studie, z níž vyplývá, že po celém světě dojde ročně k necelým 40 útokům medvěda na člověka. Na 85 % z těchto útoků skončilo zraněním a 14,3 % smrtí.
 
Mezi nejčastější důvody, proč k útoku medvěda na člověka došlo, pak patří obrana (52 %), útok motivovaný jídlem (33 %) a útoky, k nimž došlo narušením medvědova soukromí (15 %). Medvědi prostě člověka obvykle nechávají na pokoji, pokud se necítí přímo ohroženi, a naopak se chovají tak, aby se nám raději vyhnuli. Ve skutečnosti pro ně totiž představujeme mnohem větší riziko než oni pro nás.
 
Muži napadají ženy mnohem častěji. Jenom v USA je ročně hlášeno více než 460 tisíc fyzických či sexualizovaných útoků na ženy a data UnWoman uvádí, že na celém světě bylo útoku muže vystaveno více než 736 milionů žen. Většinu z nich pak napadl partner, někdo z rodiny nebo z blízkého okolí. Například ve Velké Británii jsou průměrně dvě ženy týdně zavražděny svým partnerem nebo bývalým partnerem.
 
Už rozumíš tomu, proč tolik žen bez přemýšlení odpovědělo medvěd? Medvěd je nebude sledovat domů, nebude je citově vydírat a už vůbec jim nebude posílat nevyžádané nudes.
 
„Pokud přežiju útok medvěda, nebudu ho muset potkávat na rodinných oslavách. Ta nejhorší věc, kterou mi může medvěd udělat, je zabít mě. Medvěd mě vidí jako člověka. Medvěd z mého utrpení nebude mít žádné potěšení. Medvěd měsíce před mým napadením nebude předstírat, že je můj přítel. Nikdo nebude říkat, že jsem si útok užila. Pokud mě napadne medvěd i muž a budu hlasitě křičet, je určitá možnost, že medvěd uteče. Medvěd by si můj útok nenatočil a neposlal to kamarádům. Muži, kteří nás kritizují za to, že jsme si vybraly medvěda, si neuvědomují, že máme mnohem větší obavy než smrt,“ uvedla na TikToku uživatelka Cece. A má naprostou pravdu.

muž
Zdroj: Unsplash/Tycho Atsma/volně k použití

Co to vypovídá o společnosti

Statistiky hovoří jasně. Více v bezpečí budeme v lese s medvědem než s mužem. Je to smutné, je to alarmující a hodně to vypovídá o naší společnosti. Chování medvěda je prostě předvídatelné, kdežto chování mužů ne. Medvěd tě nebude otravovat s žádostí o rande, nebude se pokoušet mít s tebou sex, i když nebudeš chtít. Nebude tě pronásledovat, pokud se s ním rozejdeš. V případě útoku medvěda nikdo nebude zpochybňovat tvoji výpověď. Nikdo se tě poté nebude ptát, co jsi měla na sobě, zda jsi nebyla opilá a jestli jsi náhodou medvěda nevyprovokovala.
 
A v neposlední řadě – medvěd nezabije každou hodinu až pět žen. A pokud by to tak skutečně bylo, zcela jistě by se urychleně přijala opatření, která by tomu zabránila. Proč se tak tedy neděje v případě mužů?
 
Odpovědí je patriarchát. Dokud nebudou ve společnosti rovné podmínky pro muže a ženy, změny se pravděpodobně nedočkáme. A můžeš mi teď nadávat do „bláznivých feministek“, ale pokud tak učiníš, dělá to z tebe problém našeho systému. Dělá to z tebe muže, kterému nezáleží na bezpečí žen. Muže, který si neuvědomuje, jakým útokům ženy po celém světě každý den čelí. A také muže, kvůli kterému ženy volí odpověď „medvěd“.

Pomůže nám redefinice? Ano i ne

Jedním z kroků, které by ženám mohly pomoci, aby se cítily bezpečněji, je redefinice znásilnění, která jen před pár týdny prošla Sněmovnou. Až dosud totiž vynucený sex nebyl trestným činem, pokud se oběť aktivně fyzicky nebránila. Oporu ve státu neměly ani oběti, které na sexualizované násilí reagovaly „zamrznutím“, které spaly, byly pod vlivem omamných látek nebo byly zdravotně postižené.  
 
Nejen takovým by nová redefinice měla zajistit ochranu. „Z dlouhodobého hlediska to bude znamenat, že se u nás počty nahlášených případů znásilnění zvýší, ale bude to dobře – nestoupne reálný počet těch trestných činů, jen bude víc lidí, kteří už o tom nebudou mlčet. Předpokládáme, že skutečný počet znásilnění klesne. Právě proto, že případní pachatelé budou vědět, že mohou být potrestaní. Jsem přesvědčená, že někteří lidé se znásilnění dopouštěli proto, že si mysleli, že je zákon ani nemůže postihnout. Věřím, že novela bude mít preventivní účinek,“ řekla pro Refresher Johanna Nejedlová.
 
Jenže. Ani redefinice svět nespasí. Důležité je, aby začali muži sami u sebe. Aby začali ženy respektovat a aby „ne“ skutečně vnímali jako NE. Zvládnete to, prosím?

Doporučeno
Co je to ten gender? Srozumitelně vysvětlujeme „ožehavé“ pojmy Co je to ten gender? Srozumitelně vysvětlujeme „ožehavé“ pojmy 30. dubna 2024 v 8:00
Domů
Sdílet
Diskuse