Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2024 8:00
Čas čtení 3:51
Adéla Ježková

Co je to ten gender? Srozumitelně vysvětlujeme „ožehavé“ pojmy

Co je to ten gender? Srozumitelně vysvětlujeme „ožehavé“ pojmy
Zdroj: Pixabay/geralt/volně k užití
REFRESHER FEMINISMUS GENDEROVÁ ROVNOST GENERACE Z
Uložit Uložené

Orientovat se v moderním světě nemusí být jednoduché. Zvlášť když se na tebe ze všech stran valí slova, kterým nerozumíš. Neboj, nenecháme tě v tom.

„Máte to vy mladí těžký. Za nás prostě kluci byli kluci, holky byly holky. Žádný eLGéBéTé jsme neměli a nikdo nevymejšlel 517 různejch pohlaví,“ zaslechla jsem na zastávce babičku promlouvající (asi) své vnučce do duše. Ta už to s babičkou nejspíš musela vzdát, kromě protočených panenek se nezmohla na žádnou reakci.

Cestou tramvají jsem pak nad situací přemýšlela. Došlo mi, že spoustě z nás už došla energie cokoli vysvětlovat – a na druhé straně zase nezbyla ochota naslouchat a snažit se pochopit. Rozdělili jsme se na dva tábory a odmítáme spolu komunikovat. 

Přitom to vážně není o tom, že „tehdá“ byli muži pravými muži a randili jenom se ženami. A ani to není o tom, že musíme přestat komunikovat se svými prarodiči, abychom si zachovali duševní zdraví. Stačí chtít.

Pravda totiž je, že svět se mění každou sekundu. A chceš-li se v něm orientovat a neuzavírat se do bubliny „starých dobrých časů“, musíš se snažit mu stačit.

Budiž ti tento článek uceleným souhrnem základních konceptů, které souvisí s genderovou rovností a feminismem, jednoduše vysvětlených tak, aby to dokázal pochopit úplně každý – babička, kamarád i dítě na základce.

Co je gender?

Gender bychom do češtiny přeložili jako „rod“. Označuje „sociálně vytvořené charakteristiky, jako jsou normy, role a vztahy“. Zjednodušeně to znamená, že lidé jsou naučeni určitým normám a způsobům chování. Pokud někdo do zavedených genderových norem nezapadá, často čelí stigmatizaci a diskriminaci (třeba když si muž lakuje nehty nebo se dívka obléká „jako kluk“).

Jaký je rozdíl mezi genderem a pohlavím?

Gender je to, jak se člověk identifikuje, jak se projevuje, jaké role zastává. Jedná se o součást lidské identity, která se liší v různých kulturách a u různých jedinců. Gender také není omezen pouze na dvě možnosti (muž/žena). Pohlaví pak označuje rozdílné biologické a fyziologické vlastnosti mužů a žen, jako jsou reprodukční orgány, chromozomy, hormony atd.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 158546 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co znamenají pojmy jako cisgender nebo transgender.
  • Kdo je nebinární člověk.
  • Za co bojuje feminismus.
Domů
Sdílet
Diskuse