Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. dubna 2023 8:44
Čas čtení 1:18

Výbuch v dole na Slovensku: Dva lidé jsou v kritickém stavu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Výbuch v dole na Slovensku: Dva lidé jsou v kritickém stavu
Zdroj: TASR

Devět zraněných, z toho čtyři těžce, si vyžádala středeční mimořádná událost v dole Nováky.

Po neštěstí v dole Nováky evidují devět zraněných. Z toho jsou čtyři těžce zranění, kteří byli převezeni do nemocnic v Bratislavě a Košicích. Dalších pět pacientů bylo ošetřeno v bojnické nemocnici. Informovali o tom státní tajemníci Ministerstva zdravotnictví (MZ) SR Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská. V dole Nováky došlo ve středu vpodvečer pravděpodobně k zapálení a vyhoření důlního plynu – metanu.

V Univerzitní nemocnici Bratislava Ružinov jsou hospitalizováni dva muži. „Oba pacienti jsou zaintubováni ve velmi vážném kritickém stavu,“ nastínil ředitel nemocnice Alexander Mayer. Zranění utrpěli hlavně popáleniny obličejové části, krku a horních končetin. Mayer ujistil příbuzné, že udělají vše, aby jim pomohli.

„V prvním kole nám přivezli tři pacienty, kteří byli lehce zranění, měli popáleniny prvního stupně na hlavě, horní část trupu, ruce, byli ošetřeni a momentálně jsou na observační hospitalizaci na pozorování,“ řekl ředitel bojnické nemocnice Peter Glatz. Čtvrtý zraněný měl popáleniny druhého stupně a nadýchal se zplodin, je hospitalizován na ARO. „Poslední pátý případ byl horník, který první utíkal z dolu. Vypadá, že se jen nadýchal zplodin, právě ho vyšetřují,“ doplnil.

26. dubna 2023 12:34 Čas čtení 0:45 Se zákazem spalovacích motorů nesouhlasí 77 % Čechů. Hlasuj v anketě, zda jsi pro Se zákazem spalovacích motorů nesouhlasí 77 % Čechů. Hlasuj v anketě, zda jsi pro


První hlášení o události v dole dostali záchranáři v 17:24, přiblížil ředitel Operačního střediska záchranné zdravotní služby Bratislava Július Pavčo. „Bližší počet osob nebyl specifikován, ale bylo hlášeno, že minimálně čtyři a více. Událost byla okamžitě vyhodnocena jako událost s hromadným postižením,“ uvedl. Na místo vyslali pozemní ambulance zdravotní služby a vrtulníky.


Pavčo ocenil práci operátorů i spolupráci s ministerstvem a nemocnicemi. „V průběhu dvou hodin a deseti minut se nám podařilo v rámci spolupráce všech těchto složek dopravit pacienty zpod země až do zdravotnických zařízení, což považujeme za úžasný výkon,“ zhodnotil.


Státní tajemnice přiblížila, že ministerstvo je od prvního okamžiku v kontaktu s řediteli všech nemocnic. „Pacienti byli prioritně transportováni a hospitalizováni v nemocnicích, kde jsou popáleninová oddělení,“ vysvětlila. V Bojnicích byl vzhledem k nahlášení více pacientů s těžkými poraněními aktivován i traumatologický plán, který později odvolali.

Situace je v této chvíli stabilizovaná. Na místo se už ve středu večer vydal slovenský premiér Eduard Heger. 

Domů
Sdílet
Diskuse