Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
30. dubna 2023 15:25
Čas čtení 0:42

V Česku možná řádilo další tornádo, prověřují to meteorologové. Vítr trhal ploty i střechy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Česku možná řádilo další tornádo, prověřují to meteorologové. Vítr trhal ploty i střechy
Zdroj: Unsplash/Max LaRochelle/volně k užití

Odborníci prověřují, zda se mohlo jednat o tornádo.

Českem se v sobotu prohnaly silné bouřky. Podle TV Nova na některých místech dosahoval vítr takové rychlosti, že by mohlo jít o tornádo. Českému hydrometeorologickému ústavu tornádo hlásilo několik lidí, momentálně tyto informace ověřují odborníci. Počasí napáchalo nemalé škody, vítr polámal ploty, zničil střechy domů a vytrhal plechy. Nejvíce zasažena byla vesnička Lubná u Poličky.

30. dubna 2023 15:03 Čas čtení 1:27 Předpověď počasí: Teploty v Česku budou atakovat 20 °C, meteorologové ale vydali i výstrahu Předpověď počasí: Teploty v Česku budou atakovat 20 °C, meteorologové ale vydali i výstrahu

„Včerejší bouřky způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. V tuto chvíli prověřujeme několik hlášení o možném výskytu tornáda. Nejpodezřeleji vypadají škody v obci Lubná blízko Poličky, kde prošla menší konvektivní buňka včera kolem 13:00,“informuje ČHMÚ.

Radarová data naznačují, že škody v Lubné způsobila minisupercela. Potvrzuje to i ústní výpověď jednoho svědka a fotografie ze sociálních sítí. Pokud by se potvrdilo, že opravdu šlo o tornádo, bylo by to druhé tornádo za dva měsíce. Naposledy zasáhlo Moravu.

Domů
Sdílet
Diskuse