Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
3. května 2023 16:22
Čas čtení 0:57

Květen bude velmi chladný, varují meteorologové. Dočkáme se jarního počasí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Květen bude velmi chladný, varují meteorologové. Dočkáme se jarního počasí?
Zdroj: Unsplash/Ryoji Iwata/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav vydal dlouhodobou předpověď počasí. Z ní vyplývá, že květen bude chladný a lidé by se měli připravit i na časté dešťové přeháňky.

První květnový týden bude teplotně podprůměrný a bohatý na dešťové srážky. V týdnu od 8. května by dešťové srážky mohly ubývat, avšak teploty budou i nadále průměrné až podprůměrné. Druhá polovina května by pak měla být sušší a teploty by mohly být spíše průměrné, místy i lehce nadprůměrné, informuje Český hydrometeorologický ústav.

3. května 2023 13:00 Čas čtení 0:59 Prezident Pavel představil svůj oficiální portrét a poštovní známku, co na ně říkáš? Hlasuj v anketě Prezident Pavel představil svůj oficiální portrét a poštovní známku, co na ně říkáš? Hlasuj v anketě

„Chladnější počasí ze závěru dubna bude pokračovat i v první polovině května. Následující dva týdny budou z hlediska teplot lehce podprůměrné, přičemž jsou očekávány minimální teploty kolem 5 °C a maximální kolem 17 °C. Období od 1. do 28. května předpokládáme jako celek teplotně slabě podprůměrné nebo průměrné,“ píše se ve zprávě ČHMÚ.

Ačkoli by první dva květnové týdny mohly být stejně upršené jako závěr dubna, v druhé polovině měsíce by mohly srážky ustát. Týden od 15. do 21. května by naopak mohl být velmi suchý. 

Teploty však budou i nadále podprůměrné až průměrné a na pravé ladovské jaro si ještě budeme muset počkat. Dobrou zprávou však je, že měsíční výhled ČHMÚ nepostihuje všechny možné výkyvy a úspěšnost takového dlouhodobého výhledu je odhadována na 75 %, u srážek kolem 65 %. Je tak možné, že se nakonec teplého počasí dočkáme i v květnu.

Evropu už nyní sužují horka

Počasí v Česku je zatím podprůměrné, ale Evropu už nyní sužují vlny veder. Ve Španělsku v minulém týdnu naměřili kolem 30 stupňů Celsia, na jihu pak dokonce kolem 38,7 stupně Celsia. Na vlnu veder se připravují už také ve Francii, kde nacvičují hašení požárů. 

Domů
Sdílet
Diskuse