Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
4. května 2023 15:28
Čas čtení 1:09

Česko má dva nové ministry, jmenoval je prezident Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko má dva nové ministry, jmenoval je prezident Pavel
Zdroj: TASR

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka (oba STAN) ministrem pro evropské záležitosti – jedná se o post, který dosud zastával právě Bek.

O jmenování, které se uskutečnilo ve čtvrtek ve 13:50 hodin, informoval Hrad na svých webových stránkách. Zvolené ministry uvede odpoledne do funkce premiér Petr Fiala (ODS).

Prezident Pavel po jmenování podle ČT24 uvedl, že je podle něj nezbytné, aby se školství pod novým vedením Mikuláše Beka modernizovalo. „Pokud nebudeme schopni transformovat náš vzdělávací systém na celoživotní, pokud nebudeme schopni postavit ho na vyšší kvalitativní úroveň, tak tempo doby zkrátka nebudeme stíhat,“ řekl. 

Modernizace školství i podpora Ukrajiny

Bek od roku 1999 vyučuje na Masarykově univerzitě v Brně, kde také dvě funkční období působil jako rektor. V roce 2018 byl zvolen senátorem za volební obvod Brno-město a stal se předsedou senátního Výboru pro záležitosti Evropské unie.

Nový ministr pro evropské záležitosti Dvořák se pak bude podle prezidenta aktuálně zaměřovat na podporu Ukrajiny. To Pavel zdůvodnil slovy, že „pokud Ukrajina neuspěje a uspěje Rusko, tak se to negativně promítne do všech součástí našeho života“.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Dvořák byl roku 1999 členem mise OSN při poválečné obnově Kosova. V roce 2003 pak působil v Basře jako politický poradce administrátora pro jižní Irák při sestavování dočasných místních vlád. Téměř pět let působil jako generální konzul v New Yorku a posléze se stal velvyslancem ČR pro Kuvajt a Katar. Od prosince 2021 pracoval na postu náměstka ministra na Ministerstvu zahraničních věcí ČR.

„Oba jsou váženými odborníky a věřím, že se nových rolí zhostí se ctí. Přeji jim hodně úspěchů a těším se na další spolupráci,“ komentoval pověření ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru.

Zpět
Sdílet
Diskuse