Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. května 2023 17:11
Čas čtení 0:45

Zvrat u Bachmutu: Ruští vojáci ustoupili z fronty, podle Prigožina uprchli po ukrajinských útocích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zvrat u Bachmutu: Ruští vojáci ustoupili z fronty, podle Prigožina uprchli po ukrajinských útocích
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinské jednotky postoupily u města Bachmut, o které se dlouhé měsíce vedou těžké boje.

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že jeho armáda odvrátila útoky Ukrajiny a z taktických důvodů se stáhla z některých pozic. Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin to označil za útěk. Informuje o tom TASR.

Ruská armáda podle vyjádření ministerstva odvrátila útoky Ukrajinců u města Soledar, které se nachází severně od města Bachmut. „Všechny útoky ukrajinské armády byly odvráceny. Ruské síly nedopustily žádné prolomení obranné linie,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajina podle jeho slov útočila podél celé 95kilometrové linie s účastí více než 1000 vojáků a přibližně 40 tanků.

Ruské jednotky z fronty utekly

Konašenkov zároveň oznámil ústup ruských sil u obce Berchivka severozápadně od Bachmutu. Cílem je údajně získat výhodnější pozici. Šéf wagnerovců, kteří bojují v okolí Bachmutu, však ve spojitosti s Konašenkovými slovy řekl, že nešlo o přeskupení, ale útěk.

„Jednotky ministerstva obrany prostě utíkaly z křídel,“ řekl Prigožin, kterého citovala agentura AFP. Dodal, že křídla armády v této oblasti selhávají a fronta se hroutí.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Ukrajina v pátek uvedla, že její jednotky dosáhly značného postupu v blízkosti zničeného průmyslového města Bachmut ve východoukrajinské Doněcké oblasti, o které se už celé měsíce svádějí těžké boje.

Zpět
Sdílet
Diskuse