Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2024 17:30
Čas čtení 4:44
Vojtěch Vanda

V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv
Zdroj: RSF
ZAJÍMAVOSTI BĚLORUSKO MEXIKO RUSKO SAÚDSKÁ ARÁBIE VIETNAM ŽURNALISTIKA
Uložit Uložené

Představ si, že existuje ostrov, na kterém stojí obrovská osamocená knihovna. Říká se jí Knihovna bez cenzury. Proč? Protože si v ní každý může číst, aniž by jej kdokoliv popotahoval a soudil. A kdeže ji lze najít? Uprostřed oceánu? Ne, v Minecraftu.

V některých světových zemích něco jako svoboda, byť jen slova, neexistuje. Lidé, kteří se o ni snaží – novináři na volné noze, spisovatelé, aktivisté – jsou za ni často perzekvováni a kvůli této snaze ztrácí svobodu pohybu, nebo dokonce svobodné právo na život. Za jejich umlčováním stojí nezřídka režimy, pro něž má pravda na papíře horší dopad než teroristický čin.

Tyto vlády nepovolují publikaci podobných autorů, protože se jejich slov bojí. Navíc mají obsah v masmédiích rády pod kontrolou. Existují však jiná média, která se krotí hůř. Třeba internet. A i když lze jeho zvířené vody čas od času blokovat a stavět mu do cesty hráze nebo měnit jeho podobu, dá se horko těžko úplně ukočírovat.

Zejména mladí lidé jsou s moderními technologiemi jedna ruka a zvládají držet krok s dobou i v režimních státech. Sledují západní seriály, jsou na sociálních sítích, hrají hry. No a pokud jsou zvídaví dostatečně, k informacím, které jim jsou v reálném světě skryty, se mohou dostat třeba ve virtuálním prostředí, kde se obvykle těží kostičky rudy a zabíjejí zombie.

Reportéři bez hranic The Uncensored Library
Zdroj: RSF

Herní fenomén chrání svobodu slova

Když se členové neziskové organizace Reportéři bez hranic (RSF) zamýšleli nad tím, jak informovat mladé lidi v zemích, kde je rozšířená mediální cenzura, o opravdovém dění v jejich okolí, aniž by o tom věděly tamní úřady, dalo by se říct, že uvažovali takzvaně „out of the box“. Jen s tím rozdílem, že ten „box“ využili ke svému prospěchu. 

Reportéři bez hranic (RSF) jsou největší světovou nevládní organizací, která se specializuje na obranu svobody médií. Založila ji v roce 1985 v Paříži trojice Robert Ménard, Rony Brauman a Jean-Claude Gillerbaude.

Organizace ustavičně upozorňuje na bezpráví a utlačování zástupců médií po celém světě. Každý rok vydává Index světové svobody tisku (Česká republika se minulý rok umístila 13. ze 180 zemí světa) a monitoruje vraždy novinářů. Kupříkladu letos bylo již zabito 11 novinářů a 530 jich bylo zatčeno.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 158216 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč vznikl projekt The Uncensored Library.
  • Kteří autoři jsou v knihovně uloženi.
  • Jak lze knihovnu navštívit i ze svého počítače.
Domů
Sdílet
Diskuse