Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
23. května 2023 10:33
Čas čtení 0:46

Ekologičtí aktivisté a aktivistky vylili černou barvu do slavné fontány di Trevi v Římě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ekologičtí aktivisté a aktivistky vylili černou barvu do slavné fontány di Trevi v Římě
Zdroj: Unsplash/Michele Bitetto

Sedm ekologických aktivistů vniklo do ikonické fontány di Trevi v Římě a zašpinilo ji černou tekutinou, která obsahovala biouhel. Protestovali proti využívání fosilních paliv. Turisté je vypískali.

„Naše země umírá,“ volali aktivisté ze skupiny na ochranu životního prostředí Ultima Generazione (Poslední generace) a roztáhli transparent s nápisem „Nebudeme platit za fosilní paliva“, poté co do slavné fontány vylili černou tekutinu.

Přihlížející aktivisty vypískali

Přihlížející turisté protestující nepodpořili – spíše naopak, ozvalo se bučení, pískání i nadávání, ale pár lidí i zatleskalo. Po chvíli místní policie demonstranty z fontány vytáhla a zadržela je. 

Ultima Generazione v prohlášení vyzvala k ukončení státních dotací na fosilní paliva a protest dala do souvislosti se záplavami v severoitalském regionu Emilia-Romagna v posledních dnech. Podle skupiny je jeden ze čtyř domů v Itálii ohrožen záplavami.

Starosta protest odsoudil 

Starosta Říma Roberto Gualtieri protest, který je posledním ze série činů zaměřených na umělecká díla v Itálii, odsoudil. „Dost těch absurdních útoků na naše umělecké dědictví,“ napsal na Twitteru. Čištění a obnova fontány budou podle něj velmi nákladné. Doufá, že nedojde k trvalému poškození. 

Domů
Sdílet
Diskuse