Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eliška Hulová
23. května 2023 11:22
Čas čtení 0:31

Uhodneš, kolik bylo na světě T. rexů? Odpověď překvapila i vědeckou komunitu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Uhodneš, kolik bylo na světě T. rexů? Odpověď překvapila i vědeckou komunitu
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Podle nejnovější studie chodilo po zemi zhruba 1,7 miliardy T. rexů. Odborníci tvrdí, že toto číslo je mnohem přesnější, než předpokládal předchozí výzkum.

Tyrannosaurus rex je jedním z nejznámějších dinosaurů. Podle nové studie jich na zemi žilo až 1,7 miliardy. Vědci ve výpočtech brali v úvahu průměrnou délku života, pohlavní zralost a počet vajec, která přežila, informuje o tom portál ScienceAlert.

I když se může jednat o ohromující číslo, předchozí studie z roku 2021 odhadovala ještě o 800 milionů větší číslo. Odborníci však tvrdí, že současný odhad je přesnější. Nedávno publikovaná práce německé evoluční ekoložky Evy Griebeler totiž naznačuje nižší míru přežití T. rexe, menší počet generací a nižší počet vajíček.

Vědkyně testovala model na údajích 23 různých žijících druhů plazů, ptáků a savců. Zjistila přitom, že ve srovnání s výzkumem z roku 2021 tento systém předpovídá populaci každého živočicha. Griebeler předpokládá, že její model může dále pomoci při odhadování počtu populací dalších vyhynulých druhů.

Zpět
Sdílet
Diskuse