Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
7. června 2023 15:50
Čas čtení 0:43

Obrazem: Před a po zničení. Takhle se proměnila Kachovská přehrada

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrazem: Před a po zničení. Takhle se proměnila Kachovská přehrada
Zdroj: Tasr/AP

Podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka přehradu vyhodila do vzduchu ruská 205. motostřelecká brigáda. Uvedl to s odvoláním na ukrajinskou rozvědku.

Podle Kyjeva odpálily ruské jednotky přehradu na dálku. Celá oblast se nyní potýká se záplavami, které útok způsobil. Části měst Nová Kachovka a Cherson jsou již pod vodou, stejně jako menší obce v okolí Kachovské přehrady. Podle společnosti Ukrhidroenerho výbuch proběhl ve strojovně a přehradu již nepůjde opravit. Informuje o tom server Novinky.cz

Rusko vinu odmítá a tvrdí, že výbuch je „úmyslná sabotáž“ ze strany Ukrajiny. Podle Kremlu stojí za výbuchem ostřelování, kterého se měly dopustit ukrajinské jednotky. To ale vyvrací nejen rozvědky Ukrajiny nebo USA, ale i bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Podle něj je tvrzení Rusů, že by takový rozsah škody způsobila jedna raketa z raketometu, nereálné. „Destrukce musela být provedena mnohem větším množstvím výbušnin. Takže bez jakýchkoli diskusí ta destrukce byla provedena ruskou stranou,“uvedl Šedivý. 

Satelitní snímek Kachovské přehrady před a po útoku.
Satelitní snímek Kachovské přehrady před a po útoku. Zdroj: Twitter/@Kateryna_Kruk
7. června 2023 9:43 Čas čtení 1:30 Zničení Kachovské přehrady promění až 10 000 hektarů zemědělské půdy v poušť, odhaduje ukrajinské ministerstvo Zničení Kachovské přehrady promění až 10 000 hektarů zemědělské půdy v poušť, odhaduje ukrajinské ministerstvo
Divadlo ve městě Kachovka před a po útoku na vodní nádrž.
Divadlo ve městě Kachovka před a po útoku na vodní nádrž. Zdroj: Twitter/@VolodyaTretyak
Domů
Sdílet
Diskuse