Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
28. března 2024 6:55
Čas čtení 0:47

Změna času a její vliv na zdraví. Přečti si tipy, jak se před následky chránit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změna času a její vliv na zdraví. Přečti si tipy, jak se před následky chránit
Zdroj: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

V noci ze soboty na neděli (ze 31. března na 1. dubna) se mění čas ze zimního na letní. Ručičky hodinek posuneme ze 2:00 na 3:00, spát tedy budeme o hodinu méně. Proč je změna špatná pro tělo a jak se následkům bránit?

Změna času má dle australských vědců negativní vliv na zdraví. Citlivější jedinci se mohou potýkat s vážnými psychickými problémy, které mohou skončit až sebevraždou. Některé studie uvádějí, že po změně času stoupá riziko mrtvice, potratu a dalších zdravotních potíží.

26. března 2024 17:21 Čas čtení 0:42 Ředitel katolického gymnázia v Praze zrušil přednášku trans aktivistky Ředitel katolického gymnázia v Praze zrušil přednášku trans aktivistky

Nejvíce změnou trpí senioři a lidé s narušenou imunitou nebo chronickým onemocněním. Na zdravé lidi změna silný vliv nemá. „Krátce poté, co se změní středoevropský čas na letní, mohou lidé spát kratší dobu, mohou být unavenější, může být větší úrazovost. Asi to ale nebude trvat déle než týden,“ řekla v minulosti bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová.

Někteří lékaři ve změně času však vidí i pozitivní účinky. Díky letnímu času je člověk déle vystaven ultrafialovému záření, což přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, hladiny kyseliny močové, krevního cukru i srážlivosti krve.

26. března 2024 16:29 Čas čtení 1:23 Hrozivé podmínky kuřat chovaných pro Albert. Ochránci zvířat odstartovali kampaň, supermarket se vyjádřil (Aktualizováno) Hrozivé podmínky kuřat chovaných pro Albert. Ochránci zvířat odstartovali kampaň, supermarket se vyjádřil (Aktualizováno)

„Více přirozeného světla představuje jeden z důvodů, proč je v pozdním létě nejnižší úmrtnost a v únoru a v březnu nejvyšší,“ citoval server Moje zdraví lékaře Jana Sitara. Existuje dokonce studie, která uvádí, že s příchodem letního času se snižuje kriminalita.

Dopady změny se dají minimalizovat delším spánkem ve dnech před změnou, dostatkem pohybu, nastavením pravidelného režimu i minimalizací konzumace alkoholu a nápojů s obsahem kofeinu.

Domů
Sdílet
Diskuse