Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna-Marie Hanzlíková
20. dubna 2024 17:07
Čas čtení 1:04

Naděje na život pro Haničku. Mladou Češku postihl long covid, pomoct jí může sbírka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Hana žila aktivní život dvacátnice, fotila, hrála na kytaru. Před dvěma lety se jí ale rozvinul long covid, který ji upoutal na lůžko. Pomoci jí může experimentální léčba v Německu, na kterou se nyní sbírají finanční prostředky.

Její stav přirovnávají k pohřbení za živa. Hanička, jak jí blízcí, kteří pro ni vytvořili sbírku, říkají, totiž sama nedokáže déle stát, soustředit se a podávat jakékoliv výkony.

Obtíže jí činí i pohyb po domácnosti, pokud potřebuje navštívit lékaře*lékařku, někdo ji do ordinace musí vleže odvézt. K tomu trpí horečnatými stavy, bolestmi kloubů a problémy s krevním oběhem.

20. dubna 2024 8:00 Čas čtení 3:48 Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou

Potíže způsobuje potřeba těla zregenerovat se po jakékoliv zátěži. Nemoc se jí spustila v červnu 2022, když se po nákaze covidem už neuzdravila a rozvinul se jí takzvaný long covid. Při něm virus napadá mozek, imunitní buňky i nervový a kardiovaskulární systém. U Hany navíc přibyla i myalgická encefalomyelitida, dysautonomie a syndrom posturální ortostatické tachykardie.

Hana trpí tzv. long covidem
Hana trpí tzv. long covidem Zdroj: Donio

To znamená, že má napadené bílé krvinky, imunitní deficit a jakákoliv nákaza pro ni znamená extrémní ohrožení. Právě proto musí svůj život trávit v karanténě, navíc upoutaná na lůžko. „Když dostanete ME/CFS, váš život, jak jste ho znali, v podstatě skončil. To je velmi smutné, protože to obvykle zasáhne lidi na vrcholu jejich života,“ říká o nemoci Ron Davis, profesor Stanfordovy univerzity, kterého cituje sbírka na Doniu.

Příběh Haničky zpracovala i platforma Hatefree, jako audiodokument si ho můžeš poslechnout níže. 

Na long covid zatím neexistuje lék, nemoc je navíc chronická, tedy pravděpodobně doživotní. Sbírka, kterou nyní spustili její blízcí, jí umožní pokrýt základní životní potřeby. V Česku se její diagnóza nevejde do tabulek a léčbu si tak musí hradit sama. Navíc je odkázaná na péči maminky, protože pracovat nemůže.

Zaplatí s nimi tak tedy například cestu za specialisty*specialistkami, infuzní terapii, speciální výživu, pečovatelskou službu a další nezbytné výdaje. Přispět Haně můžeš ve zmiňované sbírce tady.

Domů
Sdílet
Diskuse