Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
21. dubna 2024 17:29
Čas čtení 1:08

V oblíbeném turistickém ráji se masivně protestuje. Místním vadí neudržitelný turismus

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V oblíbeném turistickém ráji se masivně protestuje. Místním vadí neudržitelný turismus
Zdroj: Unsplash/Jose Antonio Jiménez Macías/volně k užití

Masový turismus způsobuje podle demonstrantů nedostupné bydlení a poškozuje přírodu.

Na protestu se podle Guardianu sešlo na padesát tisíc lidí. Požadují především změnu strategie turismu, která by omezila počet turistů*turistek, kteří na ostrov přijíždějí.

„Není to sdělení proti turistům, ale proti modelu turismu, ze kterého netěží tahle země a musí se změnit,“ řekl jeden z protestujících.

Protesty se konají pod názvem Canarias tiene un límite (v překladu Kanárské ostrovy mají limit), podporuje ho řada environmentálních organizací jako Greenpeace, WWF nebo Přátelé Země.

@elespanolcom Una marea humana recorre las calles de Santa Cruz de Tenerife para pedir un cambio en el modelo turístico de masas 👉 Los tinerfeños han protestado al ritmo de "Canarias no se vende, se ama y se defiende" en una manifestación histórica 📽️: FernandoRuizTF #manifestacion#canarias#santacruzdetenerife#turismo#españa#actualidad♬ sonido original - EL ESPAÑOL 🦁

Jedenáct členů organizace Canarias se Agota také drží hladovku na protest proti výstavbě luxusních sídlišť na jihu Tenerife. Podpůrné demonstrace se konaly také v Madridu a Barceloně.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Ostrovy, které obývá 2,2 milionu obyvatel, navštívilo jen loni téměř 14 milionů lidí. Jedním z problémů, které místní sužují, je například nedostatek pitné vody, hlavně v letní sezóně. Letos na ostrovech zažili suchou zimu s vyhlášenými stavy vodní nouze. Podle mluvčího pořádající organizace Víctora Martína už letos nebude možné udržet stávající úroveň cestovního ruchu.

Loňský požár na Tenerife – ostrovy vlivem klimatické krize často sužují sucho a požáry.

Dalším problém je také dostupnost bydlení. Poptávka po krátkodobém ubytování tlačí ceny nahoru. Až třetina lidí je podle údajů španělského Národního statistického institutu ohrožena chudobou (hůře jsou na tom ve Španělsku už jen v Andalusii). Podle Martína tak profese jako uklízečky nebo číšníci nemají na životní náklady, přestože je na nich turismus závislý.

I on proto zdůrazňuje, že problém tedy není v turistech, ale v neudržitelnosti celého současného systému.

Domů
Sdílet
Diskuse