Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
23. dubna 2024 6:44
Čas čtení 2:22

MATURITA 2024: Didaktické testy se blíží. Shrnujeme vše podstatné, co je třeba vědět

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MATURITA 2024: Didaktické testy se blíží. Shrnujeme vše podstatné, co je třeba vědět
Zdroj: Pixabay/silviarita/na voľné použitie

Týká se tě letos maturitní zkouška? V tom případě by se ti tenhle článek mohl hodit.

Maturitní zkouška se skládá ze společné a profilové části. Cílem společné části je ověřit očekávané vědomosti a dovednosti ve zkušebních předmětech, které definuje školský zákon. Stručně řečeno jde o didaktické testy, kterým se nikdo z maturujících nevyhne.

22. dubna 2024 15:18 Čas čtení 2:02 Počet nádorů kůže podle odborníků přibývá. Kdy a kde se nechat zdarma vyšetřit? Počet nádorů kůže podle odborníků přibývá. Kdy a kde se nechat zdarma vyšetřit?

Ve společné části se žáci a žákyně přihlašují ke dvěma povinným zkouškám. Český jazyk a literatura jsou pro všechny povinné. V případě druhé zkoušky si může žactvo zvolit mezi cizím jazykem nebo matematikou.

Připravili jsme základní přehled toho, co je před didaktickými testy dobré vědět.

Kdy přesně jednotlivé zkoušky probíhají?

Jako první budou na řadě didaktické testy z matematiky, a to 2. května v 8:00. Ti, kteří si zvolili raději anglický jazyk, přijdou na řadu ve stejný den, ale až ve 13:30. O den později, tedy 3. května, si všichni maturující napíší didaktický test z českého jazyka a literatury. Zahájí ho v 8:00.

Pokud si někdo zvolil místo anglického jazyka jiný (francouzský, německý, ruský nebo španělský), bude zkoušku vykonávat až 6. května od 13:00. 

Jak vypadá test z českého jazyka a literatury?

Didaktický test obsahuje uzavřené i otevřené úlohy. Uzavřené úlohy (tzn. úlohy s nabídkou odpovědí) mohou být různého typu (s výběrem ze čtyř alternativ, svazek dichotomických úloh, přiřazovací a uspořádací). Otevřené úlohy žádnou nabídku odpovědí neobsahují, je tedy nutné správnou odpověď doplnit. V testu lze získat maximálně 50 bodů. Pro úspěšné vykonání zkoušky je nutné získat alespoň 22 bodů.

20. dubna 2024 15:00 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Zvládneš maturitu z češtiny? Teď si to můžeš vyzkoušet KVÍZ: Zvládneš maturitu z češtiny? Teď si to můžeš vyzkoušet

Časový limit pro konání testu je 85 minut, navýšený čas mají jen žáci a žákyně s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání maturitní zkoušky. V průběhu testování je povoleno používat pouze psací potřeby.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse