Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
25. dubna 2024 13:44
Čas čtení 1:00

Zombie droga ohrožuje Polsko. Od začátku roku na předávkování zemřelo již pět lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zombie droga ohrožuje Polsko. Od začátku roku na předávkování zemřelo již pět lidí
Zdroj: Unsplash / Randy Laybourne

Fentanyl, který je hlavní příčinou úmrtí Američanů ve věku 18 až 45 let, expanduje i do Evropy. Momentálně se rozmáhá u našich sousedů.

Odborníci i média upozorňují, že látka je extrémně silná a závislým často již nejde pomoct. Uživatelé se často poměrně rychle předávkují, upadnou do hlubokého spánku, přestanou dýchat a zemřou. „Tento nevídaný problém se v Polsku evidentně vymyká kontrole. Vyžaduje rychlou a účinnou reakci, hlavně zpřísnění opatření, která by dokázala výrazně omezit nelegální distribuci této vražedné substance,“ upozornil na problém Andrzej Fal, šéf Polského sdružení veřejného zdravotnictví.

1. února 2024 19:30 Čas čtení 6:13 Droga, která dělá z lidí zombie. Zjišťovali jsme, jestli Česku hrozí zamoření fentanylem jako v USA Droga, která dělá z lidí zombie. Zjišťovali jsme, jestli Česku hrozí zamoření fentanylem jako v USA

Reakce policie ani úřadů však zatím není dostatečně účinná. „Všichni o tom problému, který se vyskytuje v každém malém městě, vědí, včetně policie. Nikdo ale nereaguje, nikdo nic nedělá,“ uvedla jedna z obyvatelek Polska pro server abczdrowie.pl. Fentanyl podle polského toxikologa Eryka Matuskiewicze ohrožuje především mladé lidi.

S problémy s touto drogou se dlouhodobě potýkají především USA. Například v roce 2022 tam na předávkování fentanylem zemřelo přes 73 tisíc lidí. Chemikálie používané k výrobě opioidů do země proudí především z Číny a Mexika. V místě vpichu droga závislým způsobuje hnijící rány, které zčernají, a poté, co dotčená tkáň odumře, dochází k jejímu rozkladu. Dochází tak doslova k odpadání masa a kůže, proto se droze přezdívá „zombie“. 

25. dubna 2024 9:03 Čas čtení 0:38 Nepochopitelný případ v Písku. Neznámý člověk tam zastřelil roční fenku Nepochopitelný případ v Písku. Neznámý člověk tam zastřelil roční fenku

V Česku zatím fentanyl není moc rozšířený a obecně oblíbenost opioidů nedosahuje ani dvou procent. Oběti si však již vyžádal a úřady jeho stoupající trend považují za riziko. Přesné statistiky ohledně této látky zatím k dispozici nejsou, jedná se však o jednotky lidí. „Jenže kdyby se to objevilo na českém černém trhu masivněji, tak pak by ten problém mohl nastat,“ upozornil pro iRozhlas současný národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Domů
Sdílet
Diskuse