Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
25. dubna 2024 15:27
Čas čtení 0:56

České město zakáže pití alkoholu na desítkách veřejných míst. Je jedním z posledních své velikosti, kde to ještě neplatilo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České město zakáže pití alkoholu na desítkách veřejných míst. Je jedním z posledních své velikosti, kde to ještě neplatilo
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Třicetitisícový Trutnov zakáže pití alkoholu na některých veřejných místech. Vyhlášku schválili zastupitelé, začne platit 10. května.

Zákaz se bude týkat desítek míst ve městě. Největšími lokalitami se zákazem budou Jiráskovo a Lípové náměstí. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Michaela Dědková. Trutnov byl dosud jedním z mála měst podobné velikosti, které pití alkoholu na veřejnosti neupravovalo.

25. dubna 2024 11:29 Čas čtení 0:41 Opilí policisté, kteří před klubem napadli dívku, byli obviněni. Co jim hrozí? Opilí policisté, kteří před klubem napadli dívku, byli obviněni. Co jim hrozí?

Kromě dvou náměstí vyhláška zakazuje konzumaci alkoholu okolo 53 dětských hřišť, v okolí osmi základních a mateřských škol a v okolí mládežnického střediska volného času. Strážníci budou moci lidi popíjející alkohol z těchto míst vykázat, případně jim uložit pokutu.

S pitím alkoholu na veřejnosti jsou podle radnice spojeny hluk, nepořádek a narušování občanského soužití. Městská policie v této věci eviduje desítky oznámení a stížností ročně. Problém podle strážníků dosud neměl efektivní řešení. „V případech, kdy skupiny konzumentů alkoholu na veřejnosti pořádaly dýchánky na místech, kde takové chování vadí veřejnosti, neměli naši strážníci možnost tomuto jednání nijak zabránit,“ uvedl ředitel městské policie Radek Svoboda.

Podle starosty Michala Rosy (ODS) radnice přijala vyhlášku především na základě podnětů od občanů. Zvolila zákaz na vybraných místech. „Celoplošná vyhláška by dopadla na lidi, které nemáme důvod ani potřebu postihovat. Proto věřím, že zvolená forma přesně stanovených míst je vhodným řešením,“ uvedl starosta.

Krajský Hradec Králové má vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti na vybraných místech od roku 2008. Vyhlášku mají i Praha, Brno, Plzeň či Olomouc, ale i menší sídla. Radnice přijímáním těchto vyhlášek většinou reagují na problémy s lidmi, kteří konzumují alkohol nadměrně, mnohde se jedná o opatření přijatá kvůli bezdomovcům.

Domů
Sdílet
Diskuse