Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. dubna 2024 10:41
Čas čtení 1:17

Rusko zakazuje psát o zabíjení civilistů v Buči. Novináře Forbesu zadrželi, hrozí mu 10 let vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V Rusku byl zadržen redaktor časopisu Forbes za své příspěvky o ukrajinské Buči.

Ruské úřady zadržely novináře ruského vydání časopisu Forbes kvůli obvinění z šíření „nepravdivých informací“ o ruské armádě. Oznámil to v pátek novinářův právník a samotný časopis Forbes.

Zadrženým novinářem je Sergej Mingazov. Jeho právník Konstantin Bubon uvedl, že Mingazov byl umístěn do cely předběžného zadržení ve východoruském Chabarovsku, kde novinář žije. Časopis Forbes mezitím uvedl, že se mu Mingazova nepodařilo kontaktovat.

Podle Bubona byl Mingazov zadržen za sdílení publikací na sociální síti Telegram o událostech v ukrajinském městě Buča, kde na začátku invaze média informovala o řadě zabitých ukrajinských civilistů. Bubon dodal, že jeho klientovi hrozí až 10 let vězení za šíření nepravdivých informací.

Na Mingazově účtu na Telegramu je několik desítek příspěvků o Buči a není hned jasné, za které konkrétní je vyšetřován. Zatím se mnoho příspěvků týká údajných válečných zločinů ruských vojáků v Buči. Mingazovův účet na Telegramu sleduje asi 430 lidí.

Ruské úřady zakázaly informovat o masakru v Buči

Ruská vojska se na začátku invaze zmocnila města Buča, které leží na okraji Kyjeva, a zůstala tam asi měsíc. Kreml však popírá, že by ruští vojáci v Buči popravovali lidi, a snímky z města, které se dostaly na titulní stránky novin po celém světě, označil za podvrh.

Organizace pro sledování lidských práv OVD-Info uvedla, že soud v Chabarovsku v sobotu rozhodne o vzetí Mingazova do vazby.

Podle skupin na ochranu lidských práv byly za kritiku ruské války na Ukrajině zadrženy, pokutovány nebo uvězněny již stovky Rusů. Rusko totiž krátce po zahájení invaze přijalo zákony, podle kterých je trestné vědomé šíření podle úřadů nepravdivých informací o ruské armádě.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Podle agentury AFP se zdá, že se ruské úřady soustředí především na komentáře o Buči. V březnu byl například ruský novinář odsouzen k sedmi letům vězení za články o údajných ruských válečných zločinech týkajících se Buči.

Za podobná obvinění si odpykává osm a půl roku vězení také ruský opoziční politik Ilja Jašin, který o obviněních týkajících se Buči hovořil ve videu zveřejněném na YouTube.

buča
Zdroj: TASR/Úrad vlády SR
Domů
Sdílet
Diskuse