Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
28. dubna 2024 11:01
Čas čtení 0:53

Nový zákon v Iráku porušuje lidská práva. Stejnopohlavním párům hrozí až 15 let vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nový zákon v Iráku porušuje lidská práva. Stejnopohlavním párům hrozí až 15 let vězení
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití

Parlament také schválil pozměňovací návrh k již existujícímu „zákonu proti prostituci“. Trans osoby lze nyní poslat do vězení až na tři roky.

Dřívější návrh se týkal jen „nebezpečných eskalací“ stejnopohlavních párů, v tom současném však občanům hrozí trest i za „propagaci“ homosexuálních vztahů. Jde o minimálně sedm let vězení. Stejnopohlavní páry mohou dostat až 15 let. Trest čeká také transgender osoby a lékaře, kteří provedou operaci změny pohlaví. V tomto případě jde o jeden až tři roky za mřížemi.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Ačkoliv členové LGBTQ+ komunity v Iráku čelili diskriminaci již v minulosti, nyní je to poprvé, co byly tyto tresty kodifikovány. „Změny týkající se práv LGBTI jsou porušením základních lidských práv a ohrožují Iráčany, jejichž životy jsou již nyní denně ohrožovány,“ uvedl dle Guardianu výzkumný pracovník Amnesty International pro Irák Razaw Salihy.

„Zákon slouží jako preventivní opatření na ochranu společnosti před takovými činy,“ řekl podle francouzské tiskové agentury Raed al-Maliki, politik, který pozměňovací návrhy předložil. Dodal, že při přijetí nového zákona se čekalo, až skončí návštěva iráckého ministra Mohammeda Shia’ al-Sudaniho v USA. Podle jeho slov „nechtěli návštěvu narušit“, protože věděli, že Spojené státy i Evropská unie mají se zákonem problém.

Jeho slova se naplnila. V sobotu večer americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že zákon ohrožuje lidská práva a oslabuje schopnost Iráku diverzifikovat své hospodářství a přilákat zahraniční investice. „Tato novela ohrožuje ty, kteří jsou v irácké společnosti nejvíce ohroženi. Může být zneužita k omezení svobody slova a projevu a k omezení činnosti nevládních organizací v celém Iráku,“ uvedl mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse