Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
28. dubna 2024 12:00
Čas čtení 0:56

Macron chce diskutovat o jaderných zbraních v Evropě: Kontinent by měl přijmout obrannou strategii méně závislou na USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Macron chce zahájit debatu o evropské obraně včetně jaderných zbraní.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven zahájit debatu o úloze jaderných zbraní ve společné evropské obraně. Uvedl to v rozhovoru s mladými Evropany, který v sobotu 27. dubna zveřejnilo vydavatelství EBRA.

Francie je jediným členským státem EU, který má nástroje jaderného odstrašování.

V citovaném rozhovoru se Macron vyslovil pro zahájení debaty o evropské obraně, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, zbraně dlouhého doletu a jaderné zbraně pro ty, kteří je vlastní nebo mají na svém území jaderné zbraně USA.

Francouzský prezident by rád společně zhodnotil, co nás skutečně chrání. Dodal, že Francie si zachová svou specifičnost, ale je připravena více přispět k obraně evropského území.

Evropa by měla být méně závislá na USA

Ve čtvrtečním projevu ke studentům na pařížské Sorbonně Macron varoval, že Evropa čelí existenční hrozbě v podobě ruské agrese. Vyzval, aby kontinent přijal obrannou strategii méně závislou na Spojených státech.

„Být důvěryhodný znamená také mít rakety dlouhého doletu, které odstrašují Rusy. A pak jsou tu jaderné zbraně. Francouzská doktrína říká, že je můžeme použít, když jsou ohroženy naše životní zájmy,“ dodal. „Už jsem řekl, že tyto životní zájmy mají evropský rozměr,“ upřesnil Macron.

Budování společné evropské obranné politiky je dlouhodobým cílem Francie, která však naráží na odpor ostatních členských států EU, které považují ochranu NATO za spolehlivější.

Invaze ruské armády na Ukrajinu a možný návrat izolacionisty Donalda Trumpa na post prezidenta USA však vdechly nový život volání po větší autonomii evropské obrany.

macron
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse