Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
4. května 2024 12:00
Čas čtení 0:43

„Buranství a netolerance.“ Přednes Havlova textu v libereckém divadle přerušil křik z publika

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Buranství a netolerance.“ Přednes Havlova textu v libereckém divadle přerušil křik z publika
Zdroj: Divadlo F. X. Haldy / Propagační materiál

Nečekané vyvrcholení mělo středeční představení libereckého divadla F. X. Šaldy, jehož cílem bylo oslavit 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie. Během předčítání projevu bývalého prezidenta Václava Havla se z hlediště ozýval křik a pískot.

Herci divadla si pro diváky k slavnostnímu výročí připravili nastudování opery Hubička od Bedřicha Smetany. Před samotným vystoupením zahrála česká i evropská hymna, po které následoval přednes projevu Václava Havla z roku 1996 „Evropa jako úkol“, čehož se ujal herec Martin Polách. Informoval o tom server iDnes.cz

23. ledna 2024 7:32 Čas čtení 0:50 Chystá se nová hra o Miloši Formanovi. Slavného režiséra ztvární dva čeští herci Chystá se nová hra o Miloši Formanovi. Slavného režiséra ztvární dva čeští herci

Právě během Poláchova vystoupení začali někteří diváci nahlas křičet a pískat. „Zcela respektuji názor, že každý může uchopit vyřčené myšlenky dle svého uvážení. Faktem pro mě však zůstává, že divadlo je součást světa, ve kterém žijeme, ve kterém tvoříme, ve kterém se orientujeme,“ řekla serveru ředitelka divadla Linda Hejlová Keprtová, podle níž je instituce povinna svým vlastním jazykem reflektovat dějinné okamžiky a tím zrcadlit naši společnou přítomnost.

Na představení zavítali mimo jiné hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) a náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (SLK), který se herci prostřednictvím Facebooku omluvil. „Nedokázal jsem nahlas říci, že nevychovanost, primitivní buranství a netolerance, které se bohužel v naší společnosti projevují stále intenzivněji, protože jsou živeny bezbřehou anonymitou sociálních sítí i hrubostí politických elit, přece nemohou utlouct slušnost, úctu a respekt k druhým,“ napsal politik. 

Domů
Sdílet
Diskuse