Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2016 11:56
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Naše Země má nový mini-Měsíc. Obíhá nás už asi 100 let a jmenuje se 2016 HO3

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pro Měsíc však nepředstavuje velkou konkurenci.

Přirozeným satelitem naší Země je těleso zvané Měsíc, které jsme už jako lidstvo dokonce stihli navštívit a trochu se po něm projít, ale americká vesmírná agentura NASA nyní přišla s novým objevem. Měsíc dle výzkumů není jediným přirozeným tělesem naší planety, a pokud se na celou situaci podíváme přes růžové brýle, poté můžeme tvrdit, že má Země ještě i mini-Měsíc.

Jeho jméno zní 2016 HO3 a ve skutečnosti jde o ne tak úplně obrovský asteroid, který obíhá Zemi už přibližně 100 let. Způsob jeho oběhu se v oblasti pravidelnosti a stability nedá porovnávat s naším originálním Měsícem, protože občas se nachází ve vzdálenosti 38krát větší od Země než Měsíc a jindy zase i 100krát větší. Jeden jeho oběh trvá 365,93 dne, takže samozřejmě více než ten měsíční a co se týče jeho vzdálenosti od Země, nepřibližuje se na méně než 14 kilometrů a nevzdaluje se zase na více než 40 milionů kilometrů. Náš neformálně pojmenovaný mini-Měsíc by měl mít velikost od 40 do 100 metrů, avšak ta ještě nebyla úplně potvrzena, což z něj nedělá konkurenta Měsíce, ale je milé, že si nás tento asteroid za poslední století tak velmi oblíbil a dle NASA v tom bude pokračovat i v dalších staletích.

Naše Země má nový mini-Měsíc. Obíhá nás už asi 100 let a jmenuje se 2016 HO3
Domů
Sdílet
Diskuse