Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2018 15:42
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Stařenka ujela 15 tisíc kilometrů, aby si dala s anglickou královnou čaj. Ta na ni neměla čas

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Co byste chtěli, abych dělala? Seděla na gauči a čekala, až zemřu?“

Na cestu napříč kontinenty se vydávají pravidelně tisíce dobrodruhů. Z jejich řad vystupuje Julia Albu z Jižní Afriky. Ve svých 81 letech se v lednu odhodlala k 15 tisíc kilometrů dlouhé cestě napříč africkým kontinentem, jen aby dorazila do Británie a dala si s anglickou královnou čaj. 

K bláznivému nápadu došla jednoho dne, kdy poslouchala rádio. Probíhala v něm rozprava o zálibě tehdejšího jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy v autech. Stařenku to rozčílilo a do rádia zavolala s dotazem, na co představitel její země potřebuje tolik aut, když ona sama má přes 20 let ojetou toyotu, se kterou by dojela až do Británie. 

V éteru ještě stihla zavtipkovat, že ve své Toyotě vykoná demonstrativní cestu z Jižní Afriky do Buckinghamského paláce, aby si dala čaj s královnou. Z nevinného žertu se ale po čase stal reálný plán. Obzvláště poté, co zemřel její partner a pociťovala, že se v ní mísí mladická a stařecká část osobnosti. 

Ve svých 81 letech se definitivně rozhodla. Nechala se očkovat na všechny známé nemoci a poté vyrazila na tisíce kilometrů dlouhou cestu ve své Toyotě Corolle, které přezdívá Tracy. Stáří jejího těla si však vybralo daň. Zprvu spala u silnice ve stanu, ale bylo to pro ní příliš nepříjemné, a tak ji nakonec přijely pomoct její děti.

Dcera jí převezla přes Botswanu do Zimbabwe a syn poté přes Malawi. Po cestě viděla spoustu exotických zvířat, velké jezero Malawi i Viktoriiny vodopády. A ačkoli později cestovala sama, nikdy sama nebyla. Po cestě totiž poznávala lidi, bavila se s místními, kteří ji oslovovali gogo a přes charitu zasílala učebnice učitelům, které na cestě potkala. 

Sama dojela až na egyptské hranice, kde ji sedm nocí drželi v jedné místnosti s dalšími sedmi Egypťany. Nakonec ale mohla pokračovat, navštívila Údolí králů, Káhiru i Nil. Z Egypta se pak vrátila letadlem zpět do Jižní Afriky, kde několik měsíců odpočívala. 

Mezitím její automobil převezli přes Středozemní moře. Po dlouhém odpočinku se za ním opět letecky přepravila a z Řecka vyrazila přes Albánii, Černou Horu, Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko, NěmeckoNizozemsko až do Londýna. Když však dorazila na místo, zrovna probíhaly královské dostihy a Alžběta II. na ni neměla čas.

V rozhovoru pro BBC si postěžovala, že necítí, že by její dlouhá cesta byla z anglické strany dostatečně oceněna. I bez zastávky na čaj se rozhodla cestu zpátky vykonat stejným způsobem. Ve své toyotě vyrazila do Itálie, odkud se chce přeplavit do Tuniska a projet podruhé celou Afriku až do domovského Kapského města. Tak jí držíme palce. 

Domů
Sdílet
Diskuse