Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
2. července 2019 9:57
Čas čtení 0:00

Švédsko chce být do roku 2025 zemí bez kuřáků. Rozšířilo zákaz kouření na veřejnosti

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

Severská země úspěšně bojuje proti kouření už roky.

Od roku 2005 nemohou lidé ve Švédsku kouřit v barech ani restauracích. Nyní severská země zavádí ještě přísnější regulace, podle kterých Švédové nemohou kouřit na hřištích, vlakových nádražích či před bary a restauracemi. Zákaz tedy rozšiřuje na výrazně více veřejných míst, upozornilo DW.

Stejný zákaz platí i pro elektronické cigarety, takže kuřáci si nepomohou ani přechodem na modernější způsoby uspokojování své závislosti.


 

Vláda i státní úřady vnímají nový zákaz jako důležitý krok vpřed na ochranu zdraví lidí, protože celkovým cílem je vytlačit kouření i cigarety ze země do roku 2025. V tomto roce chce být Švédsko krajinou bez kuřáků.

Přesto se nová regulace setkala i s protestem. Několik nespokojených občanů uspořádalo veřejné shromáždění, na kterém vyjádřili své pohrdání takovým zasahováním státu do osobních svobod lidí.

Tamní politik z Liberální strany Joar Forssell se dokonce oblékl do kostýmu cigarety a pár hodin předtím, než zákaz začal platit, se skupinou lidí kouřili jednu cigaretu za druhou, aby upozornili na nespravedlnost nařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse