Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2021 9:30
Čas čtení 6:12
Jakub Paulík

Mafie z dolního Zemplína: tělo roztrhané výbušninou s hřebíky či vražda 10letého chlapce

Mafie z dolního Zemplína: tělo roztrhané výbušninou s hřebíky či vražda 10letého chlapce
Zdroj: TASR/Matin Baumann
HISTORIE
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Dolním Zemplínem zmítaly boje mafiánů, kteří si nic nedarovali.

Podsvětí dolního Zemplína v 90. let kralovaly konkurenční organizované skupiny Tóthových a Muszkovcových. Navzájem si vracely menší či větší údery, dokud šéfa prvního gangu Júlia Tótha neroztrhala na kusy výbušnina plná šroubů a hřebíků. 

Jeho život měl údajně cenu zhruba 1 000 000 slovenských korun (asi 860 000 českých korun). Konkurent Peter Muszka se ovšem z triumfu radoval pouze krátce. Pár měsíců nato ho gangsteři Mikuláše Černáka zastřelili třemi ranami do hlavy.

Na přelomu tisíciletí se postupně otevírala cesta nájemnému zabijákovi Branislavu Adamčovi, který se svou partou kriminálníků vraždil jako na běžícím pásu. Při jednom z těchto „krvavých žoldů“ dokonce zastřelil ženu a 10letého chlapce.

Další články o násilné mafii z 90. let a ze začátku tisíciletí najdeš zde.
V tomto článku si přečteš:
  • Jak vypadalo místo činu po explozi bomby se šrouby a hřebíky.
  • Kteří dva muži patří mezi nejdéle nezvěstné Slováky.
  • Proč říkali nájemnému vrahovi Jánu Šovčíkovi Tichá smrt.
  • Který mafián má podle Mikuláše Černáka „nemocný mozek“.
  • Co dělali na jihovýchodě Slovenska bratři Mellovi.

Mafián, kterého urazila slova politika

Július Tóth provozoval počátkem 90. let v oblasti dolního Zemplína bezpečnostní službu Slovakia Panda. Tu podle webu Finstat založil 15. prosince 1993 pro „účely ochrany majetku a osob“. Později do předmětu podnikání doplnil i služby „soukromých detektivů, potraviny, tabákové výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje v originálním balení“ a další.

Jinými slovy šlo o vypalování a pašování. Kromě toho dělali muži Júlia Tótha i „pořádek“ s Romy, zastavovali na cestách auta a vybírali fiktivní pokuty. V podstatě se tedy pasovali do role místních „šerifů“.

István Pásztor, tehdejší poslanec NR SR a starosta Kráľovského Chlmce, kde Panda operovala, vyzval v roce 1995 ministra vnitra Ľudovíta Hudeka, aby vůči agentuře Júlia Tótha zasáhl, informuje Plus 7 dní.

Šéf Pandy proto v polovině března cestoval z jihovýchodu až do Bratislavy, aby na tiskové konferenci obhájil své jméno a zároveň starostovi pohrozil. Bránit se ale uměl i tvrdším způsobem než jen vyjádřeními na tiskovce.

Július Tóth.
Július Tóth. Zdroj: RTVS/reprofoto/Finstat

Přes 20 let nezvěstní, ale téměř jistě mrtví

Július Tóth měl i větší problémy než tlak od politika Istvána Pásztora. V dolním Zemplíně kromě jeho chlapů operovala i skupina vedená Petrem Muszkou, který proti němu vedl menší válku. Vzájemné přestřelky a očerňování v novinách se staly běžnou rutinou. Horší však bylo, když se někdo rozhodl vypovídat nejen před novináři, ale i před policií.

Tóthova skupina se proto v říjnu 1996 postarala o únos Jána Stanka a Milana Csalfy, kteří cestovali s Karlem Szatmárim. Ten v jednom procesu vypovídal proti Juliu Tóthovi. Csalfu a Stanka odvezli do lázní v Kráľovském Chlmci a od té doby je nikdo neviděl. Szatmárimu se podařilo uprchnout. Informaci pro Refresher potvrdil Ján Petrovič, autor knihy Slovenská mafia: príbehy písané krvou (náš rozhovor si můžeš přečíst zde).

„Vozidlo, kterým odjeli, se našlo ve Veľkých Kapušanech dne 13. 10. 1996 v Zahradní ulici před rodinným domem č. 69. Šetřením bylo zjištěno, že oba byli svědky násilného trestného činu,“ napsala policie na Facebooku v roce 2018 o Jánu Stankovi a Milanu Csalfovi. Doposud jsou evidováni jako nezvěstní, je ovšem téměř jisté, že byli koncem roku 1996 zavražděni.

Bomba z hřebíků a šroubů

Peter Muszka chtěl se svým konkurentem Juliem Tóthem nadobro skoncovat. Pomoc našel u bratrů Ivana a Karola Mellových a bosse Banské Bystrice Mikuláše Černáka, v jehož garáži sestrojili bombu. Na skládání nálože se údajně podílel kromě bratří Mellovcových i Ján Šovčík, přezdívaný Tichá smrt, píše SME

„Ivan Mello mi říkal, že mu přezdívali Tichá smrt. Prý moc nemluví a dělá pro ně takové věci,“ tvrdil Černák u soudu. Později zavolali na pomoc i nájemného zabijáka Jozefa Roháče alias Potkana.

Výbušninu vložili do automobilu, který zaparkovali vedle vozidla Júlia Tótha před jeho barem s názvem Panda. Když Muszkův sok nastupoval 20. května 1997 v Čiernej nad Tisou do auta, bomba naplněná šrouby a hřebíky uložená ve vedle odstaveném žigulíku explodovala a tělo mafiánského pohlavára roztrhala na kusy.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103117 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč černákovci zabili mafiána z dolního Zemplína, kterému předtím pomohli zabít konkurenta.
  • Koho donutili bratři Adamčovi zastřelit muže kulovnicí.
  • Jak zabil Branislav Adamčo muže, aby pomohl bratrovi.
  • Co prý řekl po vraždě ženy a malého chlapce.
  • Proč má špatné vztahy s Mikulášem Černákem.
Domů
Sdílet
Diskuse