Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. června 2022 9:26
Čas čtení 0:59

Společnost Paramount čelí žalobě. K natočení snímku Top Gun: Maverick údajně neměla autorská práva

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Společnost Paramount čelí žalobě. K natočení snímku Top Gun: Maverick údajně neměla autorská práva
Zdroj: Paramount Pictures/propagační materiál

Studio údajně vědělo, že nemá autorská práva k natočení pokračování úspěšného filmu Top Gun, a přesto tak učinilo.

Společnost Paramount Pictures čelí žalobě. K natočení snímku Top Gun: Maverick údajně neměla autorská práva, o čemž moc dobře věděla, a přesto jej zfilmovala. Proti společnosti se ohradili dědici autora knihy Top Guns z roku 1983 Shosh a Yuval Yonayovi, informují BBC a CNN.

5. června 2022 12:30 Čas čtení 5:55 Jak se natáčel film Top Gun: Maverick? Létali herci skutečně ve stíhačkách a jak natočili scény v kokpitech? Jak se natáčel film Top Gun: Maverick? Létali herci skutečně ve stíhačkách a jak natočili scény v kokpitech?

Žalobu na společnost Paramount podali dědici autora knihy Top Guns z roku 1983, podle které byl v roce 1986 natočen původní snímek Top Gun. Po 35 letech měla být studiu zabavena autorská práva. Yonayovi tvrdí, že v lednu roku 2020 společnosti zaslali oznámení o ukončení, ale Paramount Pictures se jej „rozhodla ignorovat a vysmála se tak stanovám“.

„Tento případ vznikl z vědomého selhání Paramountu znovu získat požadovaný film a doplňková práva k příběhu chráněnému autorskými právy před dokončením a vydáním jejich odvozeného pokračování z roku 2022. Jakkoli chce Paramount předstírat opak, natočili pokračování Top Gunu poté, co ztratili autorská práva,“ uvádí právník dědiců Marc Toberoff.

Paramout však toto obvinění odmítá a tvrdí, že snímek byl dokončen v době, kdy společnost autorská práva ještě vlastnila. Podle Yonayových byl však film dokončen až 8. května 2021, tedy více než rok poté, co nahrávacímu studiu práva vypršela.

„Tato tvrzení jsou neopodstatněná a my se budeme bránit,“ zní z Paramount Pictures.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise.
– V Refresheru ti přinášíme zajímavé informace ze světa filmů. Více novinek najdeš v této sekci.
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé rodinné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť a recenzuj své oblíbené filmy.

Domů
Sdílet
Diskuse