Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
7. července 2022 11:18
Čas čtení 1:01

VIDEO: Desítky svědků na Novém Zélandu spatřily meteor

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Desítky svědků na Novém Zélandu spatřily meteor
Zdroj: Flickr/Bill Dickinson/volně k užití (ilustrační obrázek)

Podle astronoma je přelet tak jasného meteoru velice ojedinělým jevem.

Nad novozélandským hlavním městem Wellington podle agentury TASR ve čtvrtek proletěl hořící meteor. Svědci uvedli, že viděli jasné světlo a slyšeli hlasitou ránu. Neobvyklou seismickou aktivitu zaznamenala i geologická agentura GeoNet.

„Ohromující záběry zachytily okamžik, kdy oblohu nad oblastí Wellington před pouhými hodinami osvítil jasný meteor. Okamžik po jasném záblesku hlásili obyvatelé čtvrti Masterton hlasitou ránu následovanou rachotem oken,“popisuje jeden z uživatelů na Twitteru.


Novozélandský meteorologický úřad MetService v příspěvku na Twitteru uvedl, že jeho radary zachytily možnou kouřovou stopu meteoru, seismografy GeoNetu zase zaznamenaly neobvyklé zvukové vlny.

„Zajímavý úkaz z wellingtonského radaru ve 13:52. Snímek ukazuje průřez atmosférou, s možnou kouřovou stopou meteoru, který proletěl přes jih Severního ostrova,“ napsal na Twitteru MetService.


Astronom z Canterburské univerzity (Cantuar) na Novém Zélandu Alan Gilmore uvedl, že přelet takového jasného meteoru nad obydlenou oblastí je velmi ojedinělým jevem. „Objekt jasně zářil, takže musel být velmi velký,“ vysvětlil Gilmore. Meteor podle některých zpráv narazil do země či oceánu, ale nikde nebyly nalezeny jeho úlomky.

Domů
Sdílet
Diskuse