Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
19. července 2022 14:29
Čas čtení 0:52

Archeologové objevili na Ústecku zajímavé naleziště. Jsou zde ostatky z pravěku i doby římské

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Archeologové objevili na Ústecku naleziště s pozůstatky z doby kamenné, bronzové i římské. Místo prý starým kulturám sloužilo i jako pohřebiště.

V obci Trmice na Ústecku našli archeologové místo obývané pravěkými kulturami. Našli zde pozůstatky již z mladší doby kamenné. Další nálezy pocházely z doby bronzové. Podle archeologů zde nejspíš staré kultury pohřbívaly lidi. Na místě objevili pozůstatky kostí i lidský popel. Muzeum města Ústí nad Labem o tom informuje na svých stránkách.

Město Trmice nedaleko Ústí nad Labem se ukázalo jako zajímavé archeologické naleziště. Při průzkumu terénu objevili archeologové pozůstatky již z mladší doby kamenné a vypadá to, že místo sloužilo i jako pohřebiště. „Ojedinělé kostrové hroby pocházejí z období konce doby kamenné (období kolem r. 2500 př. n. l.). Z o něco mladšího období, z doby bronzové (přibližně kolem r. 1000 př. n. l.), jsou zde pozorovatelné stopy života také v podobě pohřebiště se žárovými lidskými pohřby,“ píše muzeum na webu.

Ústí, pravěk, archeologie
Zdroj: Muzeum města Ústí nad Labem

Pravěké kultury podle archeologů pohřbívaly kostrové ostatky společně s popelem. Ty ukládaly do keramických nádob, zpravidla bez dalších nálezů.

Kromě pravěkých nálezů se na místě objevily také stopy po stavbách z doby kolem roku 300 př. n. l., kdy na tomto území žili Keltové. Podle archeologů jsou ale nejvýznamnějším objevem jamky mezi kameny, které vypovídají o pohřbu z doby římské mezi lety 0–50 n. l. I tehdy se zde těla pohřbívala pomocí kremace.

Muzeum, Ústí nad Labem, archeologie, pravěk
Zdroj: Muzeum města Ústí nad Labem

 
Další objevy v tomto nalezišti a informace, které z nich vyplynou, pro tebe budeme dále sledovat.

Domů
Sdílet
Diskuse