Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. července 2022 19:05
Čas čtení 1:06

Za neomluvené hodiny ve škole krácení dávek. Jurečka uvažuje o propojení školských systémů s úřady

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za neomluvené hodiny ve škole krácení dávek. Jurečka uvažuje o propojení školských systémů s úřady
Zdroj: Úřad vlády ČR

Novela označována jako „třikrát a dost“ vzešla v platnost už před více než půl rokem. V praxi ale příliš nefunguje, za což ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) viní úředníky. Proces by se prý měl zautomatizovat.

Před více než půl rokem byla přijata novela, která umožňuje odebírat či krátit sociální dávky těm, kteří neplatí pokuty nebo jejichž děti často chybí ve školách. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale příliš nefunguje a na vině jsou úředníci. Systém by chtěl do budoucna zautomatizovat, informuje iDnes.

22. července 2022 15:11 Čas čtení 0:50 Nový prezidentský průzkum: V prvním kole by vyhrál Babiš, podpora Danuše Nerudové stoupá Nový prezidentský průzkum: V prvním kole by vyhrál Babiš, podpora Danuše Nerudové stoupá

Novela známá také jako „třikrát a dost“ vzešla v platnost před více než půl rokem. Lidem, kteří neplatí pokuty nebo neposílají děti do školy, umožňuje krátit či odebrat dávky, avšak v praxi se s úspěchem nesetkala. Zákonodárci si od ní přitom slibovali velké výsledky.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou na vině úředníci. Krácení či odebrání dávek se totiž odvíjí od jejich individuálního úsudku. „Ačkoliv systém odebírání nebo krácení sociálních dávek umožňuje, nikdo se do toho nepouští. Úřednice, která sedí na obci nebo na úřadu práce, s tím nezačne. Nestojí jí to za to, aby na ni někdo pokřikoval a podobně,“ nechal se slyšet. 

Řešením by podle něj mohla být automatizace systému, tedy odstranění lidského faktoru, který o krácení dávek rozhoduje. „Dokážu si představit, že bychom v rámci digitalizace v budoucnu s úřady propojili školské systémy typu Bakaláři a další. Úřednice pak tomu člověku může říct: ‚Nekřičte na mě, to já vůbec neovlivním, prostě to je automaticky propsané do systému, vaše dítě do školy nepřišlo,‘ “ dodal Jurečka.

S novelou naopak nesouhlasí někteří senátoři. Nelíbí se jim, že by legislativa zasahovala do práva na pomoc člověku v hmotné nouzi. Proti jsou také odborníci. „Je to úsměvné řešení. Jestliže dochází k záškoláctví, tak je třeba mít připravené jiné strategie než propojení programu na záznam známek a úřadu práce,“ řekla vedoucí sociálních služeb Člověka v tísni Kateřina Dosoudilová.

Domů
Sdílet
Diskuse